Eerlijke vergelijkers waar je echt wat aan hebt
   

Geprikkeld

Jarenlang is er over gesproken, maar sinds 1 juli dit jaar is het eindelijk zover: telecomabonnementen mogen niet meer automatisch worden verlengd. Per maand kan de consument nu, na de initiële contractperiode, opzeggen. Klanten zitten dus niet meer aan een abonnement vast als ze net niet op tijd hebben opgezegd.

Het is een uiterst kleine wetswijziging die is doorgevoerd, maar heeft een groot en gunstig effect op de economie. Tot deze zomer zaten veel consumenten vastgeroest bij hun provider.

Dit remde concurrentie. En als er problemen waren, waren aanbieders minder snel geneigd die voortvarend op te lossen: ze wisten immers dat de klant moeilijk weg kon.

Sinds kort struikelen telefoon- en internetaanbieders over elkaar met de mooiste aanbiedingen. Partijen als Ziggo, Het Net en Alice brachten, nog voordat de wet van kracht werd, al abonnementen op de markt waarbij consumenten maandelijks konden opzeggen. Andere providers moeten daar nu noodgedwongen op inspelen: alles wordt in het werk gesteld om het klanten naar de zin te maken. Als ze immers bij de buurman een betere aanbieding of een geavanceerder product vinden, zijn ze zo verdwenen.

Nederland is koploper waar het gaat om breedbandaansluitingen, per honderd inwoners zijn er 35 snelle internetaansluitingen. De goede infrastructuur die hier ligt, is cruciaal voor de economie in Nederland, zowel voor het bedrijfsleven als het onderwijs. Een impuls geven aan de ontwikkelingen op de communicatiemarkt stimuleert de aanbieders te innoveren en zo houden we die geavanceerde producten.

Jarenlang is het verbieden van de automatische abonnementsverlenging echter uitgesteld: Den Haag bleef eindeloos kijken naar mogelijke gevolgen en betrok vervolgens andere markten erbij. Uiteindelijk kwam het weer terug bij de essentie, de communicatieabonnementen, waardoor er door EZ en Opta spijkers met koppen geslagen konden worden.

Een schone taak voor de overheid?

De overheid zou ook met andere kleine aanpassingen markten in beweging kunnen krijgen, zoals het verlagen dan wel afschaffen van de bpm. De discussie duurt voort over de verminderde belastingopbrengst en gevolgen. Maar vergeten wordt, dat door dit te veranderen, de hele markt in beweging kan komen en de totale opbrengst hoger kan worden dan de gederfde opbrengst van de bpm.

Dit soort kleine veranderingen kun jij ook gebruiken om je eigen bedrijf een impuls te geven.



Ben Woldring

© 1998 - 2024 Bencom Group BV