Stilzwijgende verlenging: het is iedereen wel eens overkomen, en zelden uit vrije wil. Geruime tijd is in de Tweede Kamer aandacht hieraan besteed en nu lijkt het einde eindelijk in zicht: stilzwijgend verlengen wordt bij de wet verboden. En dat betekent geen barrières meer om over te stappen naar een andere energieleverancier.
De huidige situatie op de energiemarkt vormt een groot probleem bij overstappen. Hiervoor is namelijk vereist dat een contract meer dan dertig dagen voor de beëindiging van het contract door de consument schriftelijk is opgezegd. Doet hij dat niet op tijd, dan heeft hij weer een contract voor minimaal een jaar. Het opzeggen van een dergelijk – stilzwijgend verlengd – contract kost hem vervolgens geld: wil hij het contract verbreken, dan kan de energieleverancier een opzegvergoeding vragen, die begint bij 25 euro per product, tot 125 euro per product als gas of stroom wanneer het met meerdere jaren is verlengd.
Omdat het stilzwijgend verlengen mensen belemmert om over te stappen, is er in de nieuwe wetgeving opgenomen dat een contract weliswaar verlengd kan worden, maar enkel voor onbepaalde tijd. Hierdoor is de consument vrij om op te stappen wanneer hij maar wenst, en hoeft hij geen opzegvergoeding meer te betalen.
Net zo gemakkelijk
Daarnaast moet het opzeggen net zo gemakkelijk worden als het aanmelden voor een abonnement. In de huidige situatie kan een contract telefonisch of per e-mail zonder problemen worden bekrachtigd, maar het vervolgens opzeggen is een heel ander verhaal. Meestal moet dat nog schriftelijk en met handtekening gebeuren. Met de nieuwe wettelijke bepalingen komt ook daar dus nu flink verbetering in.
Ben Woldring, oprichter van Gaslicht.com, gaf deze maand in het NMagazine aan dat overstappen veel eenvoudiger wordt wanneer je niet vast zit aan een vast contract. “Het probleem zit hem niet in de contracttermijn”, reageerde hij op vaste contracten. “Het zit juist in de opzegging, in de mogelijkheid om snel van aanbieder te kunnen veranderen.”
En dat overstappen zal door deze wet een stuk eenvoudiger en aantrekkelijker worden voor consumenten. Het is nog onduidelijk wanneer de nieuwe wet ingaat, maar er wordt nu gesproken over januari 2011.
Tot die tijd moet u dus nog goed opletten wanneer een contract wordt beëindigd, maar daarna kunt u vrijwel elk jaar zonder problemen overstappen.
29 Oktober 2010.
Kategorien: Columns @de, Energie @de.
Ferdi Hilverda