Als energievergelijker willen we het vergelijken zo gemakkelijk mogelijk maken. Zonnepanelen zijn hot. Maar energiecontracten vergelijken met zonnepanelen stond nog in de ijskast. We konden consumenten wel voorlichten en advies geven, maar het was nog niet mogelijk om energietarieven net zo makkelijk te vergelijken als wanneer je geen zonnepanelen hebt.
Hoe zit dat toch, met die zonnepanelen?
Direct in huis de stroom die opgewekt wordt verbruiken, salderen, terugleveren, enkele meter, dubbele meter, analoog of digitaal: het is complex. Daarnaast laat de regelgeving ruimte over voor interpretatieverschillen. En dat maakt het nog veel complexer. Ook de energieleveranciers zijn over het algemeen nog niet zover dat ze eenvoudig uitleg kunnen geven. Maar het is ons toch gelukt het vergelijkbaar te maken!
Eenvoudig vergelijken
Toen we besloten dat wij het mogelijk wilden maken om energiecontracten te vergelijken als je zonnepanelen hebt, begon de uitvraag bij leveranciers. En dat bleek lastiger dan gedacht. Interpretatieverschillen, onwetendheid, onduidelijkheid in de markt; we hebben het allemaal meegemaakt. Na maanden uitvragen, overleggen, voorleggen en doorspreken hebben we van alle leveranciers de informatie duidelijk. Ondertussen werd er op de achtergrond hard gewerkt om het op de site ook technisch mee te kunnen nemen in de Energievergelijker. Ideeën uitwerken, ontwerpen, nadenken over de struikelblokken en het aanpassen van onze systemen om dit mogelijk te maken.
Het bleek niet altijd eenvoudig
Hoe langer we bezig waren, hoe meer saldeermethodes er bleken te zijn. Wanneer je een dubbele meter hebt, kunnen leveranciers op verschillende manieren salderen. Dat zijn er op dit moment 6! Al deze methodes zijn verwerkt in ons systeem. Wanneer je nu aangeeft dat je een dubbele meter hebt en zelf energie opwekt, dan zal Energiedirect.nl via een andere berekening tot stand komen dan bijvoorbeeld Nuon. Elke saldeerwijze is geprogrammeerd en aan de bijbehorende leverancier gekoppeld.
Onduidelijkheid over btw
Gedurende het traject zijn we ook in de regelgeving gedoken. Zijn de verschillende salderingsvormen wel toegestaan? En belangrijker nog: hoe kan het dat de ene leverancier een terugleververgoeding inclusief btw hanteert, terwijl de ander zegt dat dat niet mag en dus een teruglevertarief exclusief btw betaalt. Dit zou toch wettelijk geregeld moeten zijn? Daar kon zelfs de Belastingtelefoon ons het antwoord niet op geven. Maar de aanhouder wint!
Na van het kastje naar de muur te zijn gestuurd, zijn we uiteindelijk bij het ministerie van Financiën terecht gekomen. Zij bevestigden ons vermoeden dat de terugleververgoeding exclusief btw hoort te zijn. Je kunt alleen een terugleververgoeding inclusief btw ontvangen als je ook geregistreerd staat als ondernemer en hiervoor btw afdraagt. Na overleg hebben wij besloten dat de terugleververgoedingen altijd exclusief btw worden getoond op onze site, daar heeft iedere consument immers recht op. Sommige consumenten zullen wellicht geregistreerd staan als ondernemer, maar daar kunnen wij als vergelijker niet op voorhand vanuit gaan.
Het gaat lukken!
Vergelijken met zonnepanelen was niet eerder zo eenvoudig. Het waren een paar intensieve maanden, waarbij we regelmatig met onze handen in het haar zaten. Maar het is gelukt! Daardoor zijn we des temeer trots om als eerste vergelijker het goed mogelijk te kunnen maken om te vergelijken met eigen opwekking. We hebben het voor elkaar!
We proudly present: Onze vernieuwde Energievergelijker
13 Mai 2015.
Kategorien: Energie.