Ik kom tijdens mijn werk vaak vijf misvattingen over de energiemarkt tegen. Die kunnen een hoop geld kosten.
1). Allereerst denkt de consument vaak dat er iemand langskomt om iets aan de meter te doen bij de overstap naar een andere leverancier.
Wekelijks krijgen we hierover nog telefoontjes. Maar wees gerust er komt echt niemand langs. Een overstap is namelijk een volledig administratieve bezigheid. Een leverancier zal dan ook nooit iets met leidingen in het huis doen. Bij storingen is het uw netbeheerder in uw regio die het probleem zal oplossen.
2). De tweede misvatting is dat er geen voordeel valt te halen als een consument overstapt naar een andere leverancier.
Gelukkig wel! Leveranciers kunnen zelf bepalen hoe ze in-en-verkopen en dat kan veel lagere tarieven opleveren. De meeste mensen zijn nog nooit overgestapt en hebben dus een variabel pakket met onbepaalde looptijd en dat kan dus grote tariefsverschillen opleveren. Omdat ze elk moment van leverancier kunnen veranderen veranderen, krijgen ze nu veelal geen gunstig tarief. U hoeft overigens niet altijd naar een andere leverancier, vaak zijn er ook genoeg mogelijkheden om een ander product te kiezen bij uw eigen leverancier.
3). Een derde misvatting is dat een overstap altijd vragen is om ellende (zie internetfora).
Als het alleen maar problemen zou geven om over te stappen, zouden alle nieuwe spelers op de markt allang failliet zijn. Het valt echt wel mee. Verder is het ook zo dat als iets op internet staat het vaak voor altijd terug te vinden is. Hierdoor lijkt het of alle leveranciers in Nederland er een potje van maken. Gelukkig heeft Consuwijzer.nl een pagina waarop te lezen is hoe de leveranciers het werkelijk doen (deze informatie wordt ook getoond bij de productinformatie in de vergelijking op Gaslicht.com).
4). Moet je als consument een vast of variabel tarief nemen?
Een veelgestelde vraag en veel mensen hebben hun eigen mening hierover. Vast en variabel kennen beiden hun momenten. Op dit moment is het variabele tarief bijvoorbeeld gunstig geprijsd, terwijl afgelopen lente de vaste prijzen laag waren. Die kreeg je dan wel een jaar lang, terwijl de variabele tarieven per 1 januari weer worden aangepast. De keuze is aan u. Hierbij is de olieprijs een goede graadmeter. Stijgt de olieprijs gedurende een langere tijd dan zullen de energietarieven zeker stijgen en omgekeerd natuurlijk.
5). De laatste misvatting is dat de consument bij een overstap meer energiebelasting of netwerkkosten gaat betalen.
Vaak gaan mensen vergelijken met de laatste eindnota op schoot. Dit is natuurlijk handig om het verbruik in te kunnen schatten maar voor de rest niet zinvol. Een eindnota gaat namelijk altijd over het verleden en natuurlijk niet over wat u nu moet betalen. Als u overstapt gelden uiteraard alleen de huidige (en toekomstige) energiebelasting en netwerktarieven. Deze zijn namelijk gereguleerd en moeten één-op-éen worden doorberekend.
20 September 2009.
Kategorien: Allgemein.