Honest comparisons that you really benefit from
   

Btw op energierekening

De langverwachte btw-verhoging is op 1 oktober doorgevoerd. Gelukkig vallen prijsverhogingen in de supermarkten en winkels mee, het is vooral op uw energierekening dat u het merkt. Op uw rekening wordt de verhoging per direct doorgevoerd. Toch mag u niet zomaar uw contract beëindigen.

Door de btw-verhoging zullen ook de kosten op uw energierekening weer flink oplopen. Weet u dat een gemiddeld huishouden zo’n 2.000 euro tot voor kort betaalde aan energie? Nu is dat bedrag met zo’n 50 euro gestegen, alleen al door de btw-verhoging. Geld dat niet naar uw energieleverancier, maar naar de overheid gaat. Dit is overigens nog maar het begin want in januari zal naast de standaard verhoging van energiebelasting ook de SDE+ regeling van kracht worden.

Niet overstappen
Normaal gesproken mag u overstappen als een leverancier de tarieven tussentijds wijzigt terwijl u een contract met vaste tarieven heeft afgesloten. Een vanuit de overheid opgelegde btw-verhoging is echter geen reden om uw contract te beëindigen, omdat de leverancier niet uw tarieven heeft verhoogd.
De NMa publiceerde recentelijk hun onderzoek trendrapportage Marktwerking en Consumentenvertrouwen in de energiemarkt op hun website : ‘De consument betaalt jaarlijks gemiddeld tot 488 euro te veel aan energiekosten (zie ook ’Energie 500 euro te duur’ (krant) ’Energie 500 euro te duur’ ). En dat op een rekening van zo’n 2000 euro per jaar.’

Overstappers
Toch zegt slechts 36 procent van de consumenten dat ze eenmaal of meerdere malen zijn overgestapt. Toch gaven niet eerder zoveel consumenten aan te willen overstappen, namelijk 33 procent. Opvallend is dat geen enkele ondervraagde consument vrienden of familieleden om informatie vraagt.



Ferdi Hilverda

© 1998 - 2024 Bencom Group BV