Honest comparisons that you really benefit from
   

Gaat energienota omlaag?

Ongeveer de helft van uw energierekening bestaat uit vaste kosten, die gereguleerd zijn door de overheid. Onlangs kondigde toezichthouder ACM echter aan dat de transportkosten die netbeheerders in rekening mogen brengen de komende drie jaar sterk zullen dalen.

Veel media ‘kopten’ naar aanleiding van dit nieuws dat de gemiddelde energienota flink zou dalen door de aangekondigde daling van de netwerkkosten. Bij Gaslicht.com kwamen wij aan de hand van de genoemde percentages uit op een verlaging van circa 30 tot 35 euro op jaarbasis voor een gemiddeld huishouden. Daarbij hebben wij gekeken naar de huidige netwerkkosten en de aangekondigde verlagingen van ACM (een daling van 8 procent voor elektriciteit, 6,5 procent voor gas en 7 procent op de tarieven van netbeheerder TenneT).
Eneco en Essent hebben inmiddels ook aangekondigd dat de energierekening nog verder gaat dalen door lagere variabele stroomtarieven per 1 januari. Het stroomtarief gaat dalen, terwijl het gastarief nagenoeg gelijk blijft. Dit zou volgens beide energiebedrijven een voordeel van tussen de 2,50 en 5 euro per jaar moeten opleveren voor een gemiddeld huishouden.
Het is fijn voor de consument dat de netwerkkosten begin volgend jaar niet opnieuw zullen stijgen en dat de variabele energietarieven voor de derde keer op rij gaan dalen.

Niet indrukwekkend
Echter, de verlaging is lang niet zo indrukwekkend als veel media ons deden geloven. Ter vergelijking: de netwerktarieven gingen begin dit jaar nog tussen de 12 tot 27 euro omhoog, de energiebelasting werd verhoogd en de opslag duurzame energie (ODE) werd geïntroduceerd, waardoor de energienota gemiddeld 41 euro duurder uitviel in 2013. Het voordeel is daardoor vrijwel weg te strepen.
De definitieve bedragen voor de ODE en energiebelasting voor 2014 moeten nog bekendgemaakt worden door de overheid. Maar dat dit het bovenstaande voordeel deels opnieuw teniet zal doen, is vrijwel zeker.

 



© 1998 - 2025 Bencom Group BV