Oordopjes in, blik strak naar beneden en de vingers vliegen over het telefoonscherm. Als je op straat loopt is het soms zigzaggen door een generatie cyberzombies. Dat is niet alleen irritant, maar de verslavende trekjes en slechte houding beginnen een maatschappelijk probleem te worden. En vooral kinderen zijn vatbaar voor permanente fysieke en lichamelijke schade.
De goudvis haalt ons in
Als aanstaande vader baart de verslaving van smartphonegebruik onder jongeren mij zorgen. Zo was er in Italië een moeder die de teveel gebruikte telefoon van haar dochter afpakte zodat ze aan haar slechte cijfers kon werken. Even later schoot de razende 17-jarige dochter haar moeder dood. Een extreem voorbeeld, maar veel ouders herkennen zich wel in de zorgen die de negatieve effecten van de mobiele telefoon met zich meebrengen. Uit onderzoek van Microsoft bleek dat het concentratievermogen van de mens, vooral dankzij de mobiele telefoon, is afgenomen van 12 naar 8 seconden. Dit is minder lang dan het concentratievermogen van een goudvis! Hoe moet dat later bij het doornemen van een studieboek van honderden pagina’s?
Genekt door onze tablet
Niet alleen psychologisch, maar vooral fysiek ziet de toekomst er niet zo rooskleurig uit. Uit cijfers van het Zorgkompas blijkt dat al 40 procent van de 8- tot 18-jarigen rug- en nekklachten heeft. Voor een groot deel is de mobiele telefoon hier de schuldige van, want door je nek te buigen kan er een druk tot maar liefst 30 kilo op je ruggengraat ontstaan. Voor jouw beeldvorming: die goedgevulde boekentas van een scholier weegt gemiddeld ‘slechts’ acht kilo.
Fysiotherapeut Marloes Kelderman weet de vinger goed op de zere plek te leggen: “de rug van kinderen is net een bonsaiboompje; het groeit in de richting waar je het heen stuurt. Als dat die gebogen houding is, krijg je een afplatting van de wervels. Als de kinderen eenmaal een jaar of twintig zijn, krijgen ze serieuze klachten.” Artsen slaan dan ook alarm, want een bochel of hernia worden steeds alledaagser. “Vooral jongeren zijn letterlijk vergroeid met hun telefoon.”
Voorkomen, want genezen is geen optie
Als je geluk hebt ben je enkel oververmoeid en herstelt je ‘WhatsApp-vinger’ of ‘tabletnek’ binnen enkele dagen tot aan 6 weken (!) tijd. Helaas belandt een steeds groter aantal kinderen bij de therapeut met deze symptomen. Gelukkig zijn er oplossingen. Zo kun je bijvoorbeeld de basisschool ertoe bewegen om een therapeut van ‘Zit met Pit’ een dag langs te laten komen om kinderen vanaf groep 5 bewust te worden van een goede houding. Ook zijn er diverse apps die bijhouden hoe vaak en hoeveel je met je
telefoon bezig bent. De apps proberen je met beloningen en waarschuwingen bewust te maken van je smartphonegebruik. Voor een tablet zou je een tablet stand aan kunnen schaffen.
De oplossingen klinken misschien wat overdreven, maar in Zuid Korea zijn inmiddels smartphone-afkickklinieken; zullen wij het hier niet zo ver laten komen? Vandaar mijn boodschap: denk alsjeblieft goed om de houding, en dus de gezondheid, van onze volgende generatie; anders dragen zij de pijnlijke gevolgen de rest van hun leven mee.
Ik ben erg benieuwd wat jij eraan doet om het smartphonegebruik in toom te houden! Wil je je ervaring in de reacties delen? Ik denk dat je daar een flink aantal mensen mee zult helpen.
Door Jan-Willem Maris
Jan-Willem