Vorige week heb ik voor de vijfde keer een bezoek gebracht aan het Mobile World Congress in Barcelona. Dit congres, waar ruim 85.000 bezoekers uit tweehonderd verschillende landen op afkwamen, wordt al vele jaren georganiseerd en geldt als een walhalla op telecomgebied. Naast het netwerken en weerzien van oude bekenden zijn ook een aantal zeer interessante ontwikkelingen op telecomgebied opgevallen.
Huawei
Een partij die zich dit jaar heel sterk profileerde was het Chinese Huawei. Sinds 2011 kent Nederland dit merk vooral van de voordelige Android smartphones die ze aanbieden, maar binnen de telecomwereld zijn ze met name bekend als fabrikant van vaste en mobiele telefoonnetwerken.
Als hoofdsponsor van het congres hadden ze flink uitgepakt. Opvallend was dat de Huawei stands op de meest prominente plekken stonden, telkens net iets groter lijkend dan die van concurrenten als Samsung, LG, HTC en Sony. Inmiddels wordt het steeds duidelijker dat Huawei over de hele wereld aan vele honderden providers de bouwstenen voor telecomnetwerken aan het leveren is. Van Suriname (Telesur) tot aan Nederland wordt er keihard aan de weg getimmerd.
Waar T-Mobile het afgelopen jaar voor de 4G en 900 MHz uitbreiding van haar netwerk nog een miljoenencontract met het Chinese Huawei heeft getekend en Tele2 recent ook bekend maakte met Huawei in zee te gaan, was het Telfort die in 2004 die als allereerste provider in Europa koos voor deze partij. Met de kennis van nu kunnen we stellen dat oud-Telfort CEO Ton aan de Stegge een vooruitziende blik had en het niet meer dan logisch was dat oud premier Jan Peter Balkende bij de contractondertekening aanschoof. Na de overname van Telfort door KPN in 2005 is KPN doorgegaan met de samenwerking en maakt het voor zowel haar 2G, 3G en 4G netwerk in belangrijke mate gebruik van Huawei. Knap hoe Huawei dit doet, want tot nog niet zo heel lang geleden was de gouden standaard in telecomland toch echt een netwerk van Ericsson, Nokia of Alcatel-Lucent. Ericsson innoveert ondertussen wel met Philips in multifunctionele LED straatverlichting, waarmee ingespeeld wordt op de sterke groei van mobiel dataverkeer in dichtbevolkte gebieden.
Sprak Huawei op eerdere MWC’s met name over netwerktechnologie, dit jaar waren ze veel meer uitgesproken over hun ambitie om zich als toestel- en tabletfabrikant op de kaart te zetten. Hun kracht is in beide gevallen dat ze in staat zijn om een kwalitatief prima product neer te zetten, maar dan voor een lagere prijs dan hun directe concurrentie. Ik ben dan ook benieuwd met wat voor smartphones ze het komende jaar gaan komen en hoe de andere grootmachten daarop zullen reageren.
LTE Advanced en de weg voorwaarts naar 5G
Nederland wordt momenteel als een van de laatste West-Europese landen voorzien van een 4G netwerk. Grote voordeel van de bouw van de nieuwe LTE netwerken is dat deze minder vaak vervangen hoeven te worden bij verbeteringen van de technologie, dankzij grote updates op afstand.
Waar op dit moment nog met LTE gewerkt wordt, zullen op termijn updates komen voor LTE Advanced. Bij een test van T-Mobile in Duitsland werd er enkele weken geleden al 580 Mb/s mee gehaald.
Voor wie dit nog niet snel genoeg is, komt vanaf 2020 het nieuwe 5G alweer om de hoek kijken, waarmee de downloadsnelheden nog eens kunnen vertienvoudigen! Gemiddeld gaat elke generatie zo’n tien jaar mee. Waar de jaren 2000-2010 voor 3G waren en we van 2010 tot 2020 met 4G werken, zal de periode erna volledig in het teken staan van 5G.
Op dit moment nemen T-Mobile, AT&T, NTT Docomo en China Mobile het voortouw in de ontwikkeling van de standaarden voor 5G, waarbij andere operators uitgenodigd worden om aan te haken. Het zou in mijn ogen goed zijn om, zolang de lange termijn schadelijkheid van straling nog altijd onzeker is, sterk zijn als de mobiele industrie de medische wereld mee laat denken op het gebied van stralingsnormen bij de nieuwe 5G standaard. Tenslotte kunnen de providers middels het stellen van scherpe doelstellingen, de toestelfabrikanten en netwerkbouwers uitdagen te komen tot nieuwe innovaties op het gebied van stralingsbeperking.
Nieuwe toestellen: Samsung Galaxy S5 en Sony Xperia Z2
De belangrijkste aankondiging op toestelgebied dit congres was de Samsung Galaxy S5. Hoewel de S5 weer een erg goed toestel lijkt te zijn, bevestigt dit de trend dat de meeste innovatie in mobieltjes wel achter ons ligt. Natuurlijk, het toestel is waterdicht, bevat net als de iPhone 5S een vingerafdrukscanner en heeft weer een iets groter scherm en dikkere batterij, maar een compleet nieuwe innovatie buiten de hartslagmeter ontbreekt. Met een totaal van 200 miljoen verkochte Galaxy toestellen is Samsung de afgelopen jaren toch uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende spelers in smartphoneland. De verbreding naar nieuwe markten laten ze duidelijk zien met introducties als de Gear 2 smartwatches.
De introductie van een ander toptoestel, de waterdichte Sony Xperia Z2 die naar eigen zeggen “the best of Sony in a smartphone” wordt, staat gepland voor april. Het toestel onderscheidt zich ondermeer met een 20,7 megapixel camera waarmee 4K video opnames gemaakt kunnen worden, hetgeen 4x het aantal pixels van HD betekent.
Goedkopere smartphones
Hoewel de highend toestellen dan niet meer zo veel vernieuwing laten zien, is het wel leuk om te zien dat het gat metgoedkopere smartphones snel overbrugd wordt. Merken die we voorheen nog niet echt kenden in deze markt zoals Lenovo en Acer lieten dit jaar ook erg voordelige Android telefoons zien. Hiermee wordt de kracht van een open platform zoals Android erg zichtbaar. Helemaal bijzonder was overigens de aankondiging van Nokia, nota bene in september afgelopen jaar overgenomen door Microsoft, dat ze zich ook gaan richten op de budgetmarkt door Nokia X toestellen uit te brengen die niet op Windows Phone draaien, maar op Android.
Connected Cars
In de aanloop naar het congres verschenen al berichten van General Motors en Audi dat ze met auto’s komen waarbij 4G breedband verbindingen ingebouwd zullen zijn. Met deze 4G connectiviteit kan er in de auto video gekeken worden via live streams en kan de navigatie realtime verkeersinformatie verwerken in de routeberekening. Het vormt natuurlijk ook de opstap naar zelfrijdende auto’s, waarover binnen de automobiel industrie al langere tijd wordt gesproken. Belangrijkste doel: het terugdringen van het aantal auto ongelukken.
Een partij die over deze ontwikkeling niet alleen praat maar ook echt tot actie overgaat, is Google. Het bedrijf test al sinds 2010 in Amerika met eigen zelfrijdende auto’s die inmiddels honderdduizenden kilometers hebben rondgereden zonder botsingen. Het recente Google initiatief “Open Automotive Alliance” moet helpen om middels Android als OS in auto’s van fabrikanten als Audi, Honda en Hyundai het gebeuren breder gedragen te krijgen. Ook Apple heeft met haar “CarPlay” intiatief als doel om weggebruikers in hun auto muziek, berichten, navigatiediensten en apps te laten gebruiken vanaf de smartphone of tablet. Ferrari, Mercedes en Volvo hebben al auto’s aangekondigd waar iOS in komt te zitten. Android en iOS weten hun weg dus duidelijk ook in de richting van de automobiel industrie te vinden.
In Barcelona viel dit jaar vooral de aanwezigheid van Ford op en waren vele telecom stands uitgerust met auto’s die als showmodel van de connected car dienden. Vanuit een andere hoek kondigden Peugeot en Citroën aan dat ze op binnenkort twee auto’s zullen demonstreren die zijn uitgerust met MirrorLink. MirrorLink is een nieuwe open industriestandaard voor optimale smartphone connectiviteit in de auto. De BMW Group kondigde in Barcelona aan een prototype mobility serviceontwikkeld te hebben in samenwerking met SAP, waarmee gepersonaliseerde diensten aan de bestuurder getoond kunnen worden op basis van de actuele locatie en route.
All IP telefoonnetwerken
Hoewel sinds het eind van de jaren negentig grote delen van het telefoonnetwerk al via het internet verlopen, is het laatste stukje lijn nog altijd analoog. Deutsche Telekom heeft aangekondigd dat ze nu volop bezig zijn met het omvormen van haar vaste netwerk in Europa, zodat het volledig via het internet moet gaan lopen (All IP). De voordelen hiervan zijn dat het netwerk een stuk efficienter werkt, zodat het klaar is voor toekomstige ontwikkelingen en naar verwachting de onderhouds- en beheerskosten ook substantieel omlaag kunnen. Een proces dat gekscherend wordt omschreven als “van spaghetti naar lasagne”. Een andere innovatie die ze lieten zien was een hybride modem, gemaakt door, hoe kan het ook anders: Huawei. Dit nieuwe hybride modem werkt zowel op DSL als 4G. Hiermee heb je als klant dus altijd een back-up verbinding en kan je hogere snelheden behalen door beide technieken in te zetten bij het downloaden. Mede door het All IP netwerk kan de dienst volledig plug&play aangeboden worden met als grote voordeel voor de consument dat die letterlijk zelf aan de knoppen zit. Daardoor zijn snelheids- of pakketaanpassingen door de klant zelf online door te voeren, om vervolgens direct te kunnen gebruiken. Ten einde meer snelheid uit de koperkabels te halen wil Deutsche Telekom, net als KPN en Belgacom, gebruik gaan maken van DSL vectoring en pair bonding.
Security en privacy
Het is niet verwonderlijk dat security en privacy belangrijke thema’s waren. In vrijwel elke presentatie en op elke stand werd hier wel aandacht aan gegeven. In het oog springend was de nieuwe Blackphone, een toestel dat in feite draait op Android maar dan met een extra beveiligingslaag om de veiligheid te verbeteren. Eigenlijk is het natuurlijk jammer dat hier een speciale telefoon met een aangepast OS voor nodig is. Het zou beter zijn als Android van zichzelf zulke waarborgen zou hebben. Er waren echter voorzichtige signalen van Google dat ze zich hier de komende jaren wel nadrukkelijker mee bezig gaan houden.
Zuckerberg’s WhatsApp gaat bellen met E-Plus
De keynotespeech dit jaar kwam van Facebook chef Mark Zuckerberg, die onder meer sprak over de overname van WhatsApp. Kort na zijn speech werd bekend dat er via WhatsApp binnenkort ook gebeld kan worden. Hiermee zetten ze duidelijk het mes op de keel van de providers, die het nu nog hoofdzakelijk moeten hebben van hun belminuten. Providers reageren inmiddels op de populariteit van WhatsApp met de komst van eigen messaging apps, zoals Messenger Plus van Vodafone en Joyn van T-Mobile. Het is nog maar de vraag in hoeverre ze de voorsprong van WhatsApp kunnen inhalen…
Door Ben Woldring
16 April 2014.
Categories: General.
Ben Woldring