De stroomprijzen schoten deze week de lucht in. De onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, de in Duitsland gesloten kerncentrales en de ramp in Japan zorgen voor onrust op de energiemarkt. De gevolgen voor u als consument op een rij.
Wat zijn de oorzaken van de oplopende prijzen?
Allereerst zorgt de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten voor onrust op de energiemarkt. Zolang er minder olie uit de Arabische wereld komt, zullen de prijzen hoog blijven. Daarnaast zorgt de ramp in Japan voor forse problemen. Niet alleen zijn er kerncentrales uitgevallen. Maar ook een aantal kolencentrales in Japan heeft moeite met het opwekken van voldoende energie, mede omdat veel steenkool door het zeewater is aangetast.
Een ander probleem is dat bondskanselier Angela Merkel zeven kerncentrales in Duitsland voor minimaal drie maanden heeft gesloten. Deze centrales zijn verantwoordelijk voor 35 procent van de kernenergie in Duitsland. Al deze ontwikkelingen samen zorgen voor onrust in de markt, waardoor de prijzen voor stroom flink oplopen.
Gevolgen voor consumenten
Hoeveel effect de huidige prijsstijgingen voor u hebben, is lastig te zeggen. Wanneer de onrust in de Arabische wereld weer afneemt en er voldoende olie wordt aangevoerd, kunnen de prijzen weer zakken.
Dezelfde onduidelijkheid is er over de kerncentrales in Duitsland. Wanneer deze halverwege juni weer opengaan omdat ze veilig zijn bevonden, zullen de prijzen hierdoor naar alle waarschijnlijkheid tot rust komen. Mochten deze echter gesloten blijven, dan kunnen de prijzen blijven oplopen.
Invloed op energienota
Het vermoeden bestaat echter dat de nu fors oplopende inkoopprijzen wel invloed gaan hebben op de consumentenprijzen. Doordat de energieleveranciers stroom nu tegen hogere prijzen inkopen, zal dit op termijn ook terug te zien zijn op uw energierekening.
Het huidige aanbod van vaste prijscontracten vertoont nog geen prijsstijgingen. Mocht u zich oriënteren op een nieuw contract, dan is dit iets om rekening mee te houden.
Heeft u nu een vast prijscontract, dan zal u van de prijsstijgingen nog even geen last hebben. De verwachting is wel dat per 1 juli de variabele prijzen de stijgende lijn zullen volgen. Maar hoe sterk? Hiervan houden we u op de hoogte.
17 March 2011.
Categories: Energie @en, General.
Ferdi Hilverda