Het was dit jaar de tiende keer dat Mobile World Congress georganiseerd werd. Ik vloog afgelopen week naar Barcelona om deze enorme beurs voor de zesde keer te bezoeken. Dit jaar trok het telecom walhalla maar liefst 93.000 bezoekers uit ruim 200 verschillende landen. Vier dagen lang heb ik mogen smullen van de grootste product lanceringen, shows en discussies. Het waren inspirerende dagen waarbij er weer interessante trends en ontwikkelingen op telecomgebied zijn opgevallen. Niet alleen de nieuwste smartphones, er was heel veel meer…
Het is groot. Groter dan Jaarbeurs en Rai samen. Om je even een voorstelling te geven hoe enorm de beurs in Barcelona is. Dat mag ook wel voor 2000 bedrijven die er uitgestald staan. Van telecomproviders, toestel-en netwerkfabrikanten, internetbedrijven, apps- en gameontwikkelaars tot vertegenwoordigers uit de automotive en healthcare die hun nieuwe producten en diensten willen showen.
Grote verrassingen
Dit jaar viel op dat er zeer veel nieuwe smartphone merken gericht op de onderkant van de markt zijn gelanceerd. Ze bieden Android toestellen met ware high-end specificaties voor prijzen van rond de 200 á 300 euro. Kazam is bijvoorbeeld zo’n merk, die het eerste jaar gratis je scherm vervangt en door service dus echt het verschil probeert te maken. Maar ook Honor, het nieuwe dochterbedrijf van Huawei komt met nieuwe budgettelefoons zoals de Honor 4X en Honor 6 Plus. En al eens gehoord van het Franse Wiko? Dit merk is nu al de nummer 2 smartphone fabrikant van Frankrijk en heeft hiermee Apple naar eigen zeggen naar plek 3 verstoten. Ongetwijfeld zullen we nog veel meer van deze merken gaan horen de komende tijd.
Samsung Galaxy S6
Met de Galaxy S6 gaan we een grote stap naar voren en ook een klein stapje terug. Op de beurs was nu duidelijk zichtbaar dat Samsung de strijd aangaat met Apple. Allereerst is de behuizing van de Galaxy S6 niet meer van plastic maar van metaal en glas. De camera is verbeterd en start extreem snel op. Ook is er de nieuwe feature ‘draadloos opladen’, waarmee je het toestel draadloos kan opladen. Opladen via de kabel kan ook nog steeds en gaat naar eigen zeggen tot vier keer sneller in vergelijking met de iPhone 6. En het stapje terug? Het toestel is in tegenstelling tot de vorig jaar gelanceerde Galaxy S5 niet meer waterdicht, heeft geen vervangbare batterij en er is geen ruimte meer voor een MicroSD-kaart. Voor beelden van het vlaggenschip bekijk de video’s van trendwatcher Vincert Everts.
Naast Samsung werden er onder andere de Sony Xperia M4 Aqua en de Blackberry Leap getoond. Microsoft kwam met de Lumia 640 (XL) en ook Alcatel introduceerde een aantal nieuwe smartphones, tablets en watches. HTC introduceerde haar vlaggenschip de One M9 en tegelijkertijd ook een eigen fitness-armband en virtuele reality-bril; de HTC Vive. De bril is ontworpen in samenwerking met het gamebedrijf Valve. Gebruikers worden afgesloten van de echte wereld en wanen zich in een virtuele wereld.
Draadloos opladen
En daar was dan ook Ikea. De Zweedse meubelmaker verwacht je in eerste instantie niet op een telecombeurs. Maar het bedrijf speelde goed in op de nieuwe innovaties van Samsung en Nokia: draadloos opladen. Het bedrijf komt met een nieuwe collectie meubels met ingebouwde oplaadpunten. Zo koop je in de toekomst bijvoorbeeld een nachtkastje of tafel met ingebouwde oplaadpunt om zo je toestel op te laden. Een hele verandering en ook een verbetering voor bijvoorbeeld horecagelegenheden, waarbij je de ober niet meer lastig valt met de vraag of hij een oplaadkabel te leen heeft om je telefoon op te laden.
Smartwatch
Ook was er de smartwatch, die in tegenstelling tot eerder, nu lijkt op een luxe horloge die je ook buiten de sportschool kunt dragen. Samsung Gear lanceert drie nieuwe modellen. Alcatel doet mee met een complete lijn van vier horloges. LG en Huawei gooiden het op een ronde Watch. Pebble introduceert de Pabble Time Steel, geschikt voor iPhone en Android met een lange accuduur tot 10 dagen. De Watch die we ook graag hadden willen zien was natuurlijk die van Apple. Dit horloge wordt op 9 maart gelanceerd. Helaas was het bedrijf ook dit jaar de grote afwezige in Barcelona..
Mobiel betalen wordt toekomstige portemonnee
Van je huidige ov-chipkaart tot het betalen in de supermarkt en het geld overmaken naar vrienden of familie in het buitenland. Samsung Pay en Apple Pay zijn hier concrete voorbeelden van, waarbij je ziet dat mobiel betalen steeds sneller, makkelijker en veiliger gaat. Nog altijd zijn er 2,5 miljard mensen op de wereld zonder bankrekening, ook voor hen zou dit een mogelijke oplossing kunnen zijn!
Google Ara: de blokken telefoon
In Barcelona werd een prototype van de Google Ara getoond. Het klinkt als een gek idee, een blokken telefoon met metalen frame waarop je magnetische onderdelen kunt vastklikken. Google wil hiermee voorkomen dat je niet ieder jaar een nieuwe telefoon hoeft aan te schaffen. Stel er komt een betere batterij uit of een camera met meer megapixels, dat klik je deze erop! Leuk voor hobbyisten, goed voor het milieu en ideaal voor degene die zijn telefoon nog wel eens laat vallen. Maar heb nog even geduld, naar verwachting komt de Ara pas na 2015 op de markt voor zo’n 200 euro.
Internet via drones
Vorig jaar kwam Mark Zuckerberg, oprichter en directeur Facebook met de overname van WhatsApp naar buiten. Dit jaar laat Facebook weten –samen met andere grootmachten als Google- volop bezig te zijn met de uitrol van internettoegangen in landen zonder internet access. Dit doen ze door bijvoorbeeld drones op zonne-energie in te zetten in landen als Colombia, India en Afrikaanse landen.
Breedband internet thuis combineren met 4G
Nederland doet volop mee met de ontwikkelingen, maar toch kunnen we op bepaalde gebieden nog wat leren van bijvoorbeeld onze oosterburen. Deutsche Telecom, het moederbedrijf van T-Mobile, biedt sinds vorige week een hybride modem aan voor internet thuis. Zo kun je een DSL breedband thuis verbinding combineren met 4G mobiel. Je verbinding wordt daarmee twee tot drie keer zo snel. Dit zou zeer geschikt zijn voor DSL op het platteland waar snelheden beperkt worden tot bijvoorbeeld 6 mbps. Door het te combineren met 4G worden deze snelheden verhoogd naar ongeveer 15 mbps. Deutsche Telekom biedt de dienst met een 16 mbps verbinding vaan voor 29,95 euro per maand, zonder datalimieten. Nederlandse providers zouden hier zeker vele Nederlanders op het platteland ook erg gelukkig mee maken…
Door Ben Woldring