Eerlijke vergelijkers waar je echt wat aan hebt
   

NU.nl: Terugleverkosten vermijden met dynamisch contract werkt, maar is risicovol

NU.nl: Terugleverkosten vermijden met dynamisch contract werkt, maar is risicovol  

Huishoudens met zonnepanelen betalen hun leveranciers steeds meer terugleverkosten. Met een dynamisch contract betaal je nu geen terugleverkosten, maar energievergelijkers waarschuwen: een dynamisch contract is niet voor iedereen.

DvhN: Zonnepanelen leveren straks het meeste op als je opgewekte stroom zelf verbruikt: zo doe je dat volgens Ben Woldring  

Zonnepanelen zijn minder gaan lonen. Maar ze kunnen nog steeds hun geld waard zijn als huishoudens erin slagen om meer opgewekte stroom zelf te verbruiken. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Telegraaf: Massaclaim tegen overheid op komst wegens afschaffen salderingsregeling zonnepanelen: ’Burgers worden financieel gestraft’  

Advocaat Oscar van Oorschot overweegt de overheid voor de rechter te slepen vanwege de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelenbezitters. Hij peilt momenteel de animo voor een massaclaim bij huiseigenaren met panelen.

NU.nl: Terugleverkosten zonnestroom gelijktrekken? Dat leidt tot hogere prijzen  

Zonnepaneeleigenaren zien de inkomsten uit stroomopwekking krimpen doordat energiebedrijven de terugleverkosten verhogen. Daarbij gebruikt iedere leverancier z’n eigen methode. De Consumentenbond wil één landelijke rekenmethode. Maar die kan de opwekkosten nóg verder verhogen, waarschuwen experts.

RTV Noord: Hierom worden zonnepanelen financieel een stuk minder aantrekkelijk  

Het duurt nog even, maar het einde van de veelbesproken salderingsregeling komt in zicht. Vanaf 1 januari 2027 krijgen zonnepanelenbezitters geen vergoeding meer voor de teruglevering van stroom. Mogelijk moeten ze juist duizenden euro’s extra gaan betalen voor hun stroomverbruik, waarschuwt energie-expert Ben Woldring uit Stad.

Telegraaf: Stoppen salderingsregeling treft zonnepanelenbezitters hard: zonnestroom levert vanaf 2027 ‘vrijwel niks’ meer op  

Energiebedrijf Greenchoice heeft dinsdag de woede van zonnepanelenbezitters gewekt door ze een bodemtarief voor hun opgewekte stroom in het vooruitzicht te stellen. De Eneco-deelneming wil ze in 2027 per saldo slechts 0,25 cent per teruggeleverde kWh stroom betalen.

Radar: Energiecontract afsluiten? Hier moet je op letten nu de gasprijzen stijgen  

De gastarieven gaan als een raket omhoog, en dat merk je als consument in je portemonnee. Zeker als je nu een nieuw energiecontract afsluit, is het verstandig om goed na te denken. Hoe kun je je het beste indekken tegen deze snel stijgende kosten?

Telegraaf: Belasting op gas explodeert in tien jaar: ’Vooral huurders en lage inkomens dupe’  

De belasting op gas in Nederland is sinds 2015 met ruim 200% gestegen. Betaalden consumenten in 2015 nog 23 cent per kuub, in 2025 is dat 69,95 cent per kuub, blijkt uit een nieuwe vergelijking van Gaslicht.com.

DvhN: De gasprijs blijft hoog. Wat kun je doen met je energiecontract? Deze tips helpen je kiezen  

De gasprijs laat even een lichte daling zien, maar blijft hoog. Er is genoeg gas om deze winter door te komen, maar voor Gasunie is het vullen van de gasberging voor komende winter een punt van
zorg. Wat te doen als consument?

NOS: Gasprijs stijgt tot voorbij het prijsplafond van 2023  

Als je een variabel contract hebt voor gas, of een nieuw jaarcontract moet afsluiten, dan kun je er niet omheen: hoge tarieven. En het is onzeker of in de nabije toekomst de gasrekening lager zal uitvallen.

Trouw: Gasprijs is op het hoogste punt in twee jaar. Wat betekent dat voor u?  

Waarom zijn de gasprijzen zo hoog, wordt het nog erger en wat kan je als consument doen? Vier vragen en antwoorden.

AD: Moeten we ons zorgen maken om stijgende gasprijs? ‘Opslagen zijn in Europa leeg, dat zien aanbieders ook’  

De gasprijzen blijven stijgen door de aanhoudende kou, terwijl de gasopslagen in Nederland sneller leeg raken. Toch verwachten experts dat we deze winter doorkomen. Wel dreigen de kosten voor gas en stroom aanzienlijk te stijgen.

Kassa: Koop je een nieuwe telefoon los of met abonnement? Zo krijg je de beste deal  

Mobiele telefoons heb je in veel verschillende uitvoeringen en prijzen. Van low budget tot high-end met alle nieuwe snufjes. Stel, je mobiele abonnement loopt af en je telefoon is aan vervanging toe. Wat is dan de voordeligste en beste optie? Kies je voor een abonnement mét een telefoon? Of koop je het voordeliger als los toestel met daarbij een sim only-abonnement? Kassa gaat op zoek naar ‘de beste deal’.

Telegraaf: Spitsuur bij zorgverzekeringen op laatste overstapdag: ’Meeste mensen gaan puur voor laagste premie’  

Veel mensen hebben tot oudejaarsdag gewacht met het kiezen van een zorgverzekering voor 2025. „Dat valt echt op. Het is bij ons vandaag drie keer zo druk als gisteren”, zegt directeur Ben Woldring van vergelijkingssite Poliswijzer.nl.

Telegraaf: Steeds meer 60-plussers wisselen van zorgverzekering, 52% van alle overstappers kiest alleen voor basisverzekering  

Het aantal 60-plussers dat overstapt van zorgverzekering is sinds 2020 bijna verdubbeld. Zo was in 2020 17% van alle overstappers 60-plus, in 2024 is dat gestegen naar 31%. Dit blijkt uit een analyse van zorgvergelijker Poliswijzer.nl.

Telegraaf: Experts delen tips: zó ben je het goedkoopst uit met je zorgverzekering  

Het kiezen van een zorgverzekering is maatwerk; niet alleen de hoogte van de premie, maar ook persoonlijke wensen en omstandigheden zijn van belang. Dit bleek tijdens het jaarlijks Zorgspreekuur van de Telegraaf. Dit zijn de opvallendste vragen én antwoorden.

DvhN: Om zes uur aan tafel is nu erg duur voor consument met dynamisch energiecontract. Stroomprijs op piekmomenten explodeert  

Een dynamisch energiecontract bezorgt de consument momenteel hoofdpijn. Een kilowattuur stroom kost aan het eind van de middag 1,05 euro, wat koken bijvoorbeeld duur maakt.

DvhN: Aansluiting voor stroom en gas wordt volgend jaar duurder. ‘Tegenvaller nu de energieprijzen ook weer aan het stijgen zijn’  

Huishoudens betalen komend jaar gemiddeld ruim zeven tientjes meer voor hun stroom- en gasaansluiting dan dit jaar, in doorsnee in totaal 707 euro.

Telegraaf: Aansluiting voor stroom en gas volgend jaar duurder  

Huishoudens betalen komend jaar gemiddeld ruim zeven tientjes meer voor hun stroom- en gasaansluiting dan dit jaar, in doorsnee in totaal 707 euro.

Telegraaf: Volledige vergoeding beugel vrijwel onmogelijk bij zorgverzekeraars: hier moet je op letten bij kiezen zorgpolis  

Veel mensen kiezen deze maand een zorgverzekering voor volgend jaar. Een volwassene die weet dat hij een beugel nodig heeft, kan voor een aanvullende zorgpolis kiezen. Maar waar doe je goed aan? Het is vrijwel onmogelijk om in dit overstapseizoen een zorgverzekeraar te vinden die de kosten van een beugelbehandeling volledig wil vergoeden.

AD: ‘Ik heb een kunstgebit, is het dan wel of niet verstandig om een tandartsverzekering te nemen?’  

‘De zorgverzekering wordt elk jaar duurder. Al jaren heb ik de vraag of ik dan wel of geen tandartsverzekering moet afsluiten’, schrijft Vera. ‘Ik ben echt bang voor hoge facturen en durf niet zonder tandartsverzekering het nieuwe jaar in te gaan. Toch vraag ik me af of ik niet elk jaar te veel betaal op deze manier.’

MAX Vandaag: Digitip: nieuwe zorgverzekering kiezen  

Iedereen kan 1 keer per jaar van zorgverzekeraar wisselen. Vergelijk daarom het aanbod van verschillende zorgverzekeraars voordat u een nieuwe zorgverzekering kiest.

DvhN: Gasprijs stijgt: zet je contract vast, adviseert vergelijkingssite  

De gasvoorraad in Nederland is laag voor de tijd van het jaar en de prijzen stijgen. Zet je contract vast, adviseert Gaslicht.com

Telegraaf: Nu geen zon én geen wind: ongekende prijsstijgingen voor eigenaar dynamisch energiecontract: Reden tot zorg?  

Consumenten nemen opnieuw meer dynamische energiecontracten. Een op twintig huishoudens heeft die al, ze kunnen de prijs voor gas en stroom per dag of uur volgen en verbruiken op het gunstigste moment. Maar met nauwelijks zon en weinig wind, schoten de kale groothandelsprijzen dezer dagen tot tien keer hoger dan gemiddeld.

Business Insider: Aanvullende zorgverzekering 2025: hier moet je op letten bij tandartsverzekering, fysiotherapie en orthodontie  

Op 13 november werden de premies voor de basisverzekering van de zorg in 2025 bekend, maar inmiddels is dat ook gebeurd voor aanvullende verzekeringen.

Telegraaf: Grote prijsverschillen aanvullende zorgverzekering en mes in vergoeding orthodontie  

Consumenten hebben wat te kiezen in het aanbod van aanvullende zorgverzekeringen. Er zijn grote prijsverschillen tussen de verschillende aanvullende polissen. Opvallend is dat zorgverzekeraars steeds meer beknibbelen op de vergoeding voor orthodontie en sneller wachttijden voor vergoeding hanteren.

Telegraaf: Zorgpremies bekend: kijk hier hoe hoog uw zorgverzekering wordt in 2025  

We moeten volgend jaar dieper in de buidel tasten voor onze zorgverzekering. Gemiddeld gaat de premie met maar liefst €11 per maand omhoog, zo blijkt uit berekeningen van vergelijkingssites. Dinsdagavond maakten zorgverzekeraars hun nieuwe premies bekend. Alleen al op het gebied van prijs valt er wat te kiezen: tussen de goedkoopste en de duurste premie zit een verschil van €433 op jaarbasis.

Telegraaf: Overstappen van zorgverzekering: waar moet je op letten?  

Vandaag moeten alle zorgverzekeraars hun premie voor 2025 bekend maken. Dat betekent dat we weer kunnen bekijken welke zorgverzekering het beste aansluit bij onze wensen en of het zinvol is om voor het nieuwe jaar over te stappen naar een andere verzekeraar. Waar moeten we op letten bij het vergelijken?

Telegraaf: Hoe kleine zorgverzekeraars opboksen tegen concurrentie: ’Ze houden de grote jongens bij de les’  

Dinsdag maken zorgverzekeraars hun premie voor 2025 bekend. De meeste Nederlanders zitten bij een van de vier grote concerns. Maar er zijn ook kleinere verzekeraars die in de zorgverzekeringsmarkt kranig standhouden. ’Niet de goedkoopste, wel uitgebreid.’

WNL: De energieprijzen schieten omhoog, wat kun jij doen? ‘Verander ieder jaar van aanbieder’  

De klok gaat aankomend weekend een uurtje achteruit. Dat betekent dat niet alleen de donkere dagen, maar ook hogere energieprijzen een feit zijn. ”De trend van de laatste maanden is dat de prijzen voor stroom en gas stijgen”, zegt Ben Woldring, directeur van vergelijkingssite Gaslicht.com. Wat kun je het beste doen zodat de rekening binnen de perken blijft?

Telegraaf: Lang bij dezelfde internetaanbieder? Zoveel geld loop je mis  

Internet heeft inmiddels net als elektriciteit en water van levensbelang: niemand kan meer zonder. De afgelopen jaren zijn de prijzen van een abonnement fors gestegen. Veel Nederlanders betalen te veel omdat ze niet met regelmaat overstappen of een nieuw abonnement afsluiten. Hoe zit dat? 5 vragen.

Kassa: Internet is een primaire levensbehoefte, maar ook te duur  

Zonder internet kan bijna niemand meer. Of je nu wilt bankieren, solliciteren, een film kijken of prijzen vergelijken. Toch hebben enkele honderdduizenden mensen géén internet thuis omdat ze het simpelweg niet kunnen betalen. Of ze hebben wel internet, maar moeten daarvoor keuzes maken bij andere primaire voorzieningen.

NU.nl: Tarieven voor telefoongebruik buiten Europa dalen dankzij nieuw type simkaart  

Voor het gebruik van je smartphone in landen buiten de Europese Unie rekenen providers al jaren torenhoge tarieven. Prijzen tot 5 euro per belminuut of 10 euro per MB dataverkeer zijn geen uitzondering. Maar dat is aan het veranderen.

DvhN: Wat moet je doen met die irritante terugleverkosten voor zonnepanelen? ‘Ga niet zelf voor energiebedrijf spelen,’ zegt Ben Woldring  

Irritant: heb je net dure zonnepanelen op je dak gelegd, moet je betalen voor de opgewekte stroom die je niet zelf verbruikt. Velen zijn in verwarring, maar Ben Woldring weet raad.

Telegraaf: Let op: zonnepanelen uitzetten om geld te besparen kan juist duur uitpakken  

Zonnepanelenbezitters willen zo weinig mogelijk terugleverkosten betalen. Maar zet panelen niet uit met de schakelaar in je meterkast, want dat kan een dure grap worden, waarschuwen experts.

FD: Zonnepaneelbezitters worstelen met stijgende terugleveringskosten  

Energiebedrijven rekenen kosten voor zonne-energie die consumenten opwekken, maar niet zelf verbruiken. Voor consumenten is die ‘zonnepaneelboete’, het gesprek van de dag. Zij zoeken manieren
om de kosten te drukken.

Telegraaf: Volle gasvoorraad goed nieuws voor onze energierekening, maar alle experts kijken naar één land: Noorwegen  

Nederlandse huishoudens zitten er komende winter warm bij. Met volle gasbergingen is bovendien de kans op extreme stijging van de energierekening beperkt.

Telegraaf: Gasprijs blijft maar stijgen en ergste is nog niet voorbij: dit kun je nu doen  

Europese gasprijzen stegen deze week naar het hoogste niveau dit jaar, omdat het nog altijd zeer onrustig is door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en hittegolven in Zuid-Europa en Azië. Wat betekent dit voor onze energierekening en wat kun je nu het beste doen?

Telegraaf: Roamingkosten peperduur buiten de EU: zo voorkom je een dikke rekening  

De zomervakantie is in grote delen van Nederland begonnen. Tijd om te genieten in het buitenland. Maar vergeet niet dat even internetten op de smartphone buiten de Europese Unie enorm duur kan zijn.

Telegraaf: Hardnekkig vooroordeel zonnepanelen ontkracht: ‘Dit is absoluut niet zo!’  

Met het mooie weer in aantocht zijn eigenaren van zonnepanelen spekkoper. Maar zijn de panelen nog steeds interessant als de salderingsregeling wordt afgeschaft? Het nieuwe kabinet wil er in 2027 een streep door zetten. Vereniging Eigen Huis heeft berekend dat de terugverdientijd dan gaat oplopen, gemiddeld naar 13,7 jaar. Of zonnepanelen nog een goede investering zijn, weet Ben Woldring van energievergelijkingssite Gaslicht.com.

DvhN: Telecomvergelijker uit Groningen waarschuwt: mobiel internet buiten EU peperduur. Een uurtje Netflix? 8000 euro  

De grote zomeruittocht staat voor de deur. Telefoons en laptops gaan mee, want ook op vakantie is internet onontbeerlijk. Maar dat kan nog steeds leiden tot forse kostenposten, waarschuwt telecomvergelijker Bellen.com uit Groningen.

Telegraaf: Vakantiegangers naar Frankrijk en Turkije moeten hier extra op letten bij hun reisverzekering  

Vakantievierders die deze zomer naar Frankrijk of Turkije gaan, moeten extra opletten bij het afsluiten van een reisverzekering. Voor Frankrijk en delen van Turkije geldt namelijk de kleurcode geel vanwege het verhoogde risico op een terreuraanslag.

AD: Energienood dreigt voor honderdduizenden Nederlanders: ‘Steun weggevallen, maar tarieven nog altijd hoog’  

Honderdduizenden Nederlanders die afgelopen jaar dankzij overheidssteun het hoofd boven water konden houden, komen nu mogelijk alsnog in de problemen bij het betalen van hun stroom- en gasrekening. Het prijsplafond en de energiesteun zijn afgeschaft, de lonen zijn gestegen, maar ondertussen liggen de prijzen per kuub en kilowattuur nog altijd hoger dan vóór de energiecrisis.

Telegraaf: Terugleverkosten zonnepanelen roepen veel vragen op: ’Is uitzetten of stroom naar buren een oplossing?’  

De terugleverkosten voor zonnepanelenbezitters hebben deze week tot veel vragen geleid tijdens het jaarlijkse energiespreekuur van De Telegraaf. „Houd ik de kosten laag door mijn panelen uit te zetten?” vragen sommige lezers zich af.

Telegraaf: Onvrede bezitters zonnepanelen over betalen voor eigen stroom: zo houd je terugleverkosten laag  

Betalen voor het terugleveren van overtollige stroom die je met je dure zonnepanelen hebt opgewekt. Veel panelenbezitters ergeren zich aan de terugleverkosten die energiebedrijven hebben ingevoerd. Hoe kun je die kosten zo laag mogelijk houden?

Business Insider: Met terugkeer vaste energiecontracten zijn ook welkomstkortingen voor overstappers weer terug: voordeel loopt op tot ruim €300  

Na enkele turbulente jaren als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de daaruit voortgekomen energiecrisis, is de rust op de energiemarkt enigszins wedergekeerd. Er kunnen weer vaste contracten worden afgesloten en nu zijn ook de welkomstkortingen terug van weggeweest.

Telegraaf: Gas- en stroomprijzen lopen op: ’Goed moment om energiecontract aan te passen’  

Met de zomer in aantocht is het ongetwijfeld niet het eerste waar Nederlanders aan denken, maar dit is een goed moment om hun energiecontract aan te passen. Dat zeggen experts
van verschillende vergelijkingssites voor gas- en elektriciteitstarieven. „Wie nu een nieuw jaarcontract afsluit weet zeker dat hij voorlopig goed zit.”

Telegraaf: Salderingsregeling zonnepanelen mogelijk geschrapt per 2027: wat betekent dat voor je portemonnee?  

De onzekerheid voor mensen met zonnepanelen houdt aan, nu de nieuwe coalitie haar stempel drukt op de energiemarkt. De salderingsregeling moet eruit per 2027 en dat heeft
gevolgen voor de portemonnee van mensen met zonnepanelen. Maar welke precies?

NU.nl: Zonnepanelenbezitter stapt vaker over na invoering terugleverkosten  

Eigenaren van zonnepanelen krijgen het bij veel energieleveranciers flink te verduren door de invoering van terugleverkosten. Ze stappen vaker over, maar slaan nog niet massaal op de vlucht. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs energieleveranciers en -vergelijkers.

Dit is Nederland: Is investeren in zonnepanelen nog rendabel?  

Energiebedrijven gaan terugleverkosten rekenen voor zonnepanelen. Is het nog verstandig om in zonnepanelen te investeren? Ben Woldring, directeur van Gaslicht.com, vertelt wat hij denkt over de ontwikkelingen rondom zonne-energie.

Telegraaf: ’Terugleverkosten voor klanten met zonnepanelen wordt ratjetoe’  

De terugleverkosten die energiebedrijven in rekening brengen aan klanten met zonnepanelen dreigt een ratjetoe te worden. Voor consumenten kan het daardoor lastiger zijn om de tarieven van energieaanbieders met elkaar te vergelijken.

Telegraaf: ‘Doe dit niet als je zonnepanelen wil aanschaffen’  

Naast Eneco zijn ook energieleveranciers Vattenfall en Essent van plan om terugleverkosten te berekenen aan mensen die meer stroom opwekken met hun zonnepanelen dan zij verbruiken. bedrijven als Budget Energie en Vandebron deden dit al langer. Ben Woldring, directeur bij vergelijkingssite Gaslicht.com, vertelt waarom energieleveranciers dit doen.

Telegraaf: Energiebedrijven heffen terugleverkosten voor stroom: heeft aanschaf zonnepalen nog wel zin?  

Veel energiebedrijven gaan huishoudens met zonnepanelen extra kosten rekenen. Deze klanten kunnen daardoor honderden euro’s per jaar duurder uit zijn. Maar heeft het nu nog
wel zin om panelen op je dak te leggen? Vijf vragen.

AD: Zonnepanelen op je dak of een buffertje op de bank: wat is nou wijsheid? ‘Mensen zijn op het verkeerde been gezet’  

Wie zonnepanelen heeft of wil kopen kan knap onzeker worden van al het nieuws over oplopende kosten en terugverdientijd. Zeker met overheidsbeleid zo wisselvallig als het weer. Waar doe je goed aan? ,,Het loont nog om erin te investeren, maar reken je niet te snel rijk.”

Kassa: Warmtenet dit jaar 535 euro duurder dan gas  

Huishoudens die zijn aangesloten op het warmtenet zijn dit jaar gemiddeld 535 euro (+43%) meer kwijt dan consumenten die nu een regulier gascontract afsluiten. Vorig jaar was een consument met stadsverwarming 309 euro (+22%) duurder uit. Dat blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Gaslicht.com op verzoek van Kassa.  En de verschillen zijn in de praktijk nóg groter, zegt directeur Ben Woldring. ‘Tarieven met de voordeligste vaste contracten die het meest gekozen worden, liggen lager dan het marktgemiddelde waarmee nu is gerekend.’   

NU.nl: Dynamische energie is niet overal even duur, hoe ben je voordelig uit?  

Met een dynamisch energiecontract kun je besparen door energie te verbruiken op het gunstigste moment van de dag. Hoewel je bij meerdere aanbieders van dynamische contracten de schommelende marktprijzen betaalt, verschillen de kosten. Welke moet je kiezen?

Max Vandaag: Extra kosten voor zonnepaneelbezitters: wat betekent dit voor de terugverdientijd?  

Zonnepanelen op Nederlandse daken, anno 2024 is het eerder regel dan uitzondering. In februari van dit jaar weet Nederland zelfs Australië af te troeven, als wereldkampioen zonnepanelen per inwoner. Maar inmiddels lijkt er een kentering te zijn ingezet, mede door het wegvallen van diverse financiële voordelen. Als u nu nog geen zonnepanelen op uw dak heeft, is het dan nog aantrekkelijk om erin te investeren? En hoe zit het met de terugverdientijd?

Telegraaf: Roep om stop op aanleg warmtenet: ’Mensen dupe van exorbitante rekeningen’  

Stop de aanleg van warmtenetten zolang we afnemers niet kunnen beschermen tegen torenhoge tarieven, zeggen woningcorporaties, politici, gemeentebesturen en wetenschappers. Door onduidelijkheid over wie opdraait voor de kosten haken woningcorporaties af en dreigt de aanleg van warmtenetten tot stilstand te komen.

NPO Radio1: ‘Energiecontract afsluiten als zonnepaneeleigenaar is veel te ingewikkeld’  

Als u zonnepanelen op het dak heeft liggen en nu een nieuw energiecontract afsluit, bent u een stuk duurder uit dan een paar maanden geleden. En dan is het ook nog eens vrijwel onmogelijk om uit te zoeken wat de goedkoopste leverancier is, want de manier waarop energiebedrijven extra kosten doorberekenen aan hun klanten met zonnepanelen verschilt nogal.

Telegraaf: Je verdient zonnepanelen minder snel terug: moet je ze nog wel nemen?  

Het voordeel van zonnepanelen loopt sterk terug. Energiebedrijven zeggen de kosten die zij moeten maken voor het verplicht vergoeden van alle stroom van huishoudens niet meer aan te kunnen. Leveranciers zetten naast die oplopende kosten meer posten op je energienota. Mag dat? En verdampt met die tegenvallers niet de milieuwinst? Vijf vragen.

WNL: Terugverdientijd zonnepanelen vele jaren langer dan voorspeld  

Met zonnepanelen op je dak kon je een hoop besparen, maar deze tijd is voorbij. Particulieren die een nieuw contract afsluiten (of hun huidige contract verlengen) blijken afhankelijk van hun verbruik soms honderden euro’s voordeel kwijt te raken, schrijft De Telegraaf. Veel energiebedrijven rekenen de laatste maanden opeens allerlei kostenposten door. Daardoor duurt het voor huishoudens vele jaren extra voordat ze hun dure aanschaf terugverdiend hebben. Soms gaat het om tientallen jaren.

AD: Thermostaat op 18 en zachte winter: gasopslagen nog steeds voor ruim de helft gevuld  

Nederlanders hebben afgelopen winter tot een vijfde minder gas verbruikt dan normaal. Dat blijkt uit een rondgang langs de drie energiereuzen Eneco, Essent en Vattenfall op de dag dat de lente begint. Veel mensen zetten de thermostaat ondanks sterk gedaalde prijzen toch op 18 of 19 graden, ook omdat afgelopen winter relatief zacht was. Door het lagere gebruik zijn de Nederlandse gasopslagen nog altijd voor ruim de helft gevuld.

Telegraaf: Handhaven saldering: juichende zonnepaneelbezitters, maar ’het kan de druk op het al volle elektriciteitsnet vergroten’  

Het in stand houden van de gunstige ’salderingsregeling’ leidt tot juichende reacties bij zonnepaneelbezitters. De Eerste Kamer blokkeerde dinsdag een afbouwplan van demissionair D66-minister Rob Jetten (Klimaat en Energie). Hij ziet door de blokkade van de senaat een financieel gat van 2,8 miljard euro (opgeteld tot 2031) op zich af komen. Energiemaatschappijen zijn juist ’teleurgesteld’ en zinspelen op mogelijkheden om bij paneelbezitters ’terugleverkosten’ in rekening te brengen.

NU.nl: Miljoenen slimme meters nu al aan vervanging toe  

Netbeheerders moeten de komende jaren in liefst 2,5 miljoen huishoudens de slimme meter alweer vervangen. Dat komt doordat het netwerk waarmee deze meters communiceren gaat verdwijnen. Die ingreep kost netbeheerders tientallen miljoenen euro’s.

DvhN: Flink koud. Wat te doen met energiecontract? Vastzetten of niet?  

Het gasverbruik bereikt deze week een piekniveau. Loont het om nu een vast contract af te sluiten? Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com weet er alles van.

Telegraaf: Prijsplafond stopt: dit moet je doen met je energiecontract  

Vanaf 1 januari stopt het prijsplafond, waardoor er geen maximum meer zit op de energieprijzen. Energie-expert Ben Woldring van Gaslicht.com geeft tips over wat je nu het beste kunt doen met je energiecontract.

Radar: Verzekering voor vandalisme afsluiten? Let hier dan goed op  

Heb jij schade door vandalisme en weet je niet wie de dader is? Niet altijd vergoedt de verzekeraar deze schade. Radar duikt in de wereld van woonhuis-, opstal-, en inboedelverzekeringen. Hier kun je op letten als je een verzekering afsluit.

Telegraaf: Waar moet ik op letten bij overstap zorgpolis? Tips van experts  

Een zorgverzekering vinden die het beste bij jouw persoonlijke situatie past, is nog best ingewikkeld, zo bleek ook dit jaar weer tijdens het Zorgspreekuur van De Telegraaf. Experts van VGZ, CZ, Zilveren Kruis, Salland Zorgverzekeringen, Menzis, Consumentenbond, Poliswijzer.nl en de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen beantwoordden tientallen lezersvragen. Dit zijn de meest gestelde en opvallendste vragen

NRC: Besparen op je zorgverzekering kan ook zonder overstappen. Dit is waar je op moet letten  

Overstappen van zorgverzekering Er zijn leukere dingen dan het uitpluizen van je zorgverzekering. Maar besparen op je zorgverzekering is gelukkig minder ingewikkeld dan het lijkt en het kan zelfs zonder overstappen. Zes bespaartips, zonder dat goedkoop duurkoop wordt.

Business Insider Nederland: 12 dure misverstanden over je zorgverzekering die je op hoge kosten kunnen jagen, als je niet oplet  

De klok tikt: je hebt nog tot 1 januari de tijd om te bepalen of je bij je huidige zorgverzekeraar wil blijven of liever wil switchen om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten voor 2024. Gelukkig is het keuzeproces relatief eenvoudig gemaakt door diverse vergelijkingssites, waar je na het aanvinken van enkele keuzes de beste opties qua prijs/kwaliteit voorgeschoteld krijgt.

Telegraaf: Hoge energierekeningen: ’Bijna altijd voordelig om een ander contract af te sluiten’  

Voor een half miljoen huishoudens dreigt binnenkort een kille verrassing op hun energienota. Zij hebben een gas- en stroomcontract met tarieven die boven het prijsplafond liggen. Door het wegvallen van dat plafond gaan zij vanaf het nieuwe jaar weer het volle pond betalen.

WNL: Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’  

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen gaan, als ze niet in actie komen, vanaf 1 januari veel meer betalen, omdat de overheid niet meer compenseert”, zegt energie-expert Ben Woldring in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Telegraaf: Energie wordt duurder in 2024: huishoudens ’dik in de min’  

Miljoenen huishoudens wachten komend jaar een tegenvaller op hun energierekening. De overheid schrapt per 1 januari steun van het prijsplafond en schroeft de belastingen op gasverbruik omhoog. Vooral lagere inkomens krijgen het zwaarder.

DvhN: Gasleiding weggehaald na installatie warmtepomp? Expert Ben Woldring: ‘Doodzonde en kortzichtig’  

Nu wordt bij iemand die een vol-elektrische warmtepomp laat installeren, de gasleiding van de meterkast tot de straat weggehaald. Maar is dat wel zo verstandig?

Telegraaf: Zorgpremies bekend: moet ik een andere verzekering kiezen in 2024?  

Nederlanders gaan vanaf 2024 onvermijdelijk meer betalen voor hun zorgpremie. Dat blijkt nu de meeste verzekeraars hun nieuwe zorgpremies bekend hebben gemaakt. Het kabinet waarschuwde op Prinsjesdag al voor een fikse stijging tot 150 euro per maand. Veel verzekeraars wisten daar net, of met een paar euro onder te blijven. Is het slim om over te stappen? Vijf vragen.

Telegraaf: Consument twijfelt, expert niet: ’Aanschaf zonnepanelen nog altijd hartstikke slim’  

De vraag naar zonnepanelen neemt af. Consumenten deinzen terug door kosten voor het terugleveren van stroom en het uitblijven van welkomstkortingen door energiebedrijven. Toch doen twijfelaars er nog altijd goed aan om panelen op het dak te leggen, vinden experts.

Telegraaf: Tien tips: zo bespaar je fors op energie in wintertijd  

Het koude weer is nog niet aangebroken, maar volgens Ben Woldring kan het verstandig zijn om ook je energiecontract alvast ’winterklaar’ te maken. „Vaste contracten zijn voor het eerst in langere tijd goedkoper dan contracten met variabele gas- en stroomtarieven”, constateert de directeur van vergelijkingssite Gaslicht.com. „Als consument kun je daarvan profiteren door een vast contract voor een jaar af te sluiten. Qua energielasten heb je dan komende winter en zomer rust.”

NU.nl: Glasvezel is in de ene wijk duurder dan in de andere, hoe komt dat?  

Steeds meer woningen in Nederland zijn voor internet, televisie en telefonie aangesloten op een glasvezelnetwerk. Maar er zijn regionale prijsverschillen voor glasvezelabonnementen. Wat je voor je abonnement betaalt, is afhankelijk van de glasvezelkabel die naar jouw huis is aangelegd.

NU.nl: KPN zet telefoonlijn uit, huishoudens tot 30 procent duurder uit voor internet  

Heb je nu een DSL-internetabonnement van bijvoorbeeld Youfone of Odido en legt KPN glasvezel bij je aan? Dan ben je binnenkort waarschijnlijk een stuk duurder uit. De goedkopere internetabonnementen zijn niet verkrijgbaar op het glasvezelnetwerk van KPN.

DvhN: Energienota stijgt door hogere belasting. ‘Huishoudens die weinig te besteden hebben, kunnen dit niet meer behappen’  

De energienota gaat volgend jaar gemiddeld met 90 euro omhoog door stijgende belastingen. Dat blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite Gaslicht.com. Volgens directeur Ben Woldring uit Groningen hakt vooral de hogere belasting op gas erin.

Business Insider Nederland: Energiebelasting in 2024 met 90 euro omhoog op jaarbasis voor huishouden met gemiddeld verbruik  

Huishoudens in Nederland krijgen in 2024 te maken met een hogere energierekening als gevolg van de stijging van de energiebelasting. Dinsdag bleek uit het Belastingplan van het kabinet Rutte IV dat de energiebelasting op gas fors omhoog gaat. De heffing op stroom daalt licht.

Telegraaf: ’Gas wordt onbetaalbaar door fors hogere belasting’  

De energienota gaat volgend jaar gemiddeld met €90 omhoog door stijgende belastingen. Dat blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite Gaslicht.com. Volgens directeur Ben Woldring hakt vooral de hogere belasting op gas erin.

Radio1: Let op: het is nú het moment om een vast energiecontract af te sluiten  

Op 1 januari loopt het prijsplafond af, dus dit is hét moment om een vast energiecontract af te sluiten. “Het is gek om dit te zeggen op één van de warmste dagen van het jaar, maar je moet nu je energiecontract winterklaar maken”, zegt energiekenner Ben Woldring in Geld of je leven. Veel mensen gingen al naar vast: hadden in maart nog 5,1 miljoen Nederlanders een variabel contract, nu zijn dat er nog maar 4,4 miljoen.

Telegraaf: Prijsplafond stopt: ’Controleer of je energiecontract klaar is voor de winter’  

Consumenten die niet te veel geld willen uitgeven, controleren of hun energiecontract ’winterklaar’ is. Die oproep doet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vanwege de afschaling van het prijsplafond per 1 januari 2024. Mensen betalen vanaf dan weer de gas- en stroomtarieven uit hun contract, waarschuwt de toezichthouder. Die prijzen kunnen volgend jaar lager, maar ook fors hoger zijn.

NOS: Einde aan recordprijzen gas? ‘De prijzen blijven nog wel even grillig’  

Al stijgen de energieprijzen minder hard dan verwacht, kondigen sommige energieleveranciers zelfs prijsverlagingen aan en zijn de gasvoorraden van Europa goed gevuld, van een einde aan de energiecrisis is nog geen sprake. Want de markt is krap en dus zullen prijzen fluctueren, waarschuwen energieleveranciers.

Telegraaf: Ingrepen energiebedrijven vallen huishoudens met zonnepanelen rauw op hun dak: ’Heel vervelend’  

Huishoudens met zonnepanelen krijgen momenteel veel negatieve maatregelen om hun oren. Terwijl de overheid wil dat woningen zoveel mogelijk worden verduurzaamd, maken energiebedrijven het juist minder aantrekkelijk om zonnepanelen op je dak te leggen.

NU.nl: Zijn zonnepanelen nog wel voordelig? Jullie vragen beantwoord  

Energiebedrijf Vandebron gaat eigenaren van zonnepanelen laten betalen voor het terugleveren van stroom aan het netwerk. Op ons reactieplatform NUjij zijn daar veel vragen over gesteld. Ben Woldring, eigenaar van energievergelijkingswebsite Gaslicht.com, geeft antwoord op de beste en meestgestelde vragen.

Metro: Merendeel Nederlanders heeft variabel energiecontract, maar is dat eigenlijk wel een goed idee?  

Het merendeel (65 procent) van de Nederlanders heeft een variabel energiecontract. Is dat eigenlijk wel zo’n goed idee?

EenVandaag: Prijsplafond verdwijnt straks, maar daardoor gaat je energierekening niet zomaar omhoog: zo zit dat  

Het prijsplafond verdwijnt aan het einde van dit jaar. Is dat reden voor zorg? Volgens Sanne Bins van vergelijkingssite Gaslicht.com niet. Volgens haar zal de energierekening vooral hoger uitvallen als de energiebelasting stijgt.

Telegraaf: Kritiek zwelt aan op hogere energietaks: ’Dit treft consument hard in toch al dure tijd’  

Dat de gemiddelde energienota ruim €400 is gestegen door hogere belastingen, zorgt voor geschrokken reacties. „Dit is een enorm bedrag dat bij consumenten op het bordje terechtkomt in deze toch al dure tijd”, zegt directeur Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com.

Parool: Kosten autoverzekering voor 18-jarige Amsterdammers rijzen de pan uit  

18-jarige Amsterdammers betalen zich blauw aan de premie voor de autoverzekering. Zij betalen gemiddeld 266 euro per maand voor een WA-verzekering, 80 procent meer dan een leeftijdgenoot uit Burgum (Friesland).

FD: Geld verdienen met een wasje draaien? Dynamische tarieven zijn in opkomst, maar niet zonder risico’s  

Geld verdienen met een wasje draaien? Het kon al meerdere dagen dit jaar. Begin juli was het weer raak. Er was zoveel zon en wind die zondag dat stroomprijzen negatief waren. Voor mensen met een dynamisch energiecontract betekende dit dat ze zes uur lang geld toe kregen als ze elektriciteit gebruikten. Tussen 13.00 uur en 16.00 uur was dat zelfs 43 cent per kilowattuur. Een nieuw record.

BNR: ‘Vaste energiecontracten soms binnen dag uitverkocht’  

Vaste energiecontracten zijn op dit moment zo populair dat ze binnen een week of zelfs al binnen een dag uitverkocht raken. ‘Je moet als consument sneller handelen’, zegt Ben Woldring, CEO en oprichter van Gaslicht.com.

RTL Nieuws: Op is op: vaste energiecontracten vaker uitverkocht  

Je wilt een vast energiecontract en hebt de aanbiedingen van verschillende aanbieders al online vergeleken. Je denkt er nog even over na, maar de volgende dag is de hele aanbieding opeens weg. Het gebeurt steeds vaker, volgens onder andere Gaslicht.com. Door de sterk wisselende prijzen op de groothandelsmarkt kopen energiemaatschappijen minder stroom of gas per keer in. Contracten zijn daardoor vaker op.

NU.nl: Kwart overstappers gaat uit vrees voor lang energiecontract  

Vaste energiecontracten zijn terug van weggeweest en overstappende klanten kiezen daarbij opmerkelijk vaak voor een meerjarig contract. Na anderhalf jaar van schommelende prijzen zoeken ze zekerheid en vastigheid, merken vergelijkers.

Telegraaf: Dynamisch, vastzetten of overstappen: welk energiecontract is voor jou het beste?  

Veel mensen zijn op zoek naar een minder duur gas- en stroomcontract. Vergelijkingssites hebben dan ook hun handen vol aan het grote aantal overstappers. Maar is het slim om je energietarieven nu vast te zetten? Of is een dynamisch contract ook een optie? Experts geven uitleg.

BNR: Bespaar honderden euro’s door nu vast energiecontract af te sluiten  

Consumenten kunnen honderden euro’s besparen wanneer ze overstappen naar een ander energiebedrijf of wanneer ze kiezen voor een vast energiecontract. Dat zeggen de Vastelastenbond en vergelijkingssite Independer in het AD. Volgens ceo Ben Woldring van Gaslicht.com is het ‘absoluut helder dat er heel eenvoudig tussen de 400 en 500 euro bespaard kan worden’.

Telegraaf: Oproep: energievragen? Stel ze nu aan een expert  

Heb je vragen over vaste, variabele of dynamische energiecontracten? Of wil je iets weten over het prijsplafond, stadsverwarming, isolatie, nieuwe opzegregels of de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp? Stuur je vraag dan nu naar het energiespreekuur dat De Telegraaf aanstaande dinsdag organiseert: energiespreekuur@dft.nl

NOS: Gasprijs bijna verdubbeld sinds 1 juni, energiecontracten weer duurder  

Met een inkoopprijs van 23 euro per megawattuur (MWh) op 1 juni leek de gascrisis voorbij, maar nu blijkt hoe grillig de gasprijzen zijn. De prijs van gas sloot gisteren op ruim 40 euro per MWh en naderde eerder op de dag zelfs even de 50 euro per MWh. Oorzaken: de stijgende vraag naar gas in China en minder aanbod uit Noorwegen.

Telegraaf: Nieuw energiecontract? Zo hoog wordt je opzegboete  

Wie na 1 juni een nieuw energiecontract heeft afgesloten, kan te maken krijgen met een hoge opzegboete als diegene voor de afgesproken looptijd opzegt. Bij dalende energieprijzen kan de boete makkelijk oplopen tot honderden euro’s. Dat blijkt uit doorrekeningen door Gaslicht.com.

NOS: Meerjarige energiecontracten maken comeback: ‘Tot nu toe zit alles dit jaar mee’  

Sinds de energiemarkt ruim anderhalf jaar geleden op hol sloeg, waren ze niet te krijgen: een contract bij een energieleverancier met een vaste prijs voor meerdere jaren. Maar vanaf begin juni zijn dergelijke contracten weer af te sluiten, bij een enkele leverancier kan het nu al.

DvhN: Waarom is energie nog zo duur en is vastzetten verstandig? Ben Woldring: ‘Markt ziet er weer goed uit voor de consument’  

Nederlandse consumenten kunnen weer energiecontracten afsluiten met vaste prijzen voor één jaar, of na 1 juni zelfs voor drie jaar. Die tarieven liggen over het algemeen iets onder het prijsplafond. Maar energieleveranciers kopen hun gas en stroom zelf op de markt inmiddels veel goedkoper in.

Telegraaf: Waarom is energie nog zo duur en is nu vastzetten verstandig?  

Nederlandse consumenten kunnen weer energiecontracten afsluiten met vaste prijzen voor één jaar, of na 1 juni zelfs voor drie jaar. Die tarieven liggen over het algemeen iets onder het prijsplafond. Maar energieleveranciers kopen hun gas en stroom zelf op de markt inmiddels veel goedkoper in.

DvhN: Kenners: sluit voor 1 juni eenjarig energiecontract af. Opzeggen vaste contracten daarna kostbaar. ‘Het is gevaarlijk’  

Huishoudens kunnen na 1 juni te maken krijgen met hoge energieboetes. Vanaf die datum zijn nieuwe regels van kracht als mensen voortijdig van hun vaste energiecontract af willen.

RTV Noord: Energie-expert Ben Woldring: jaarcontract afsluiten loont, maar energiemarkt blijft onvoorspelbaar  

De energieprijzen dalen en dus raadt vergelijkings- en energie-expert Ben Woldring van Gaslicht.com aan om voor 1 juni een jaarcontract af te sluiten. ‘Ga goed vergelijken. Als je nu kiest voor een jaarcontract bespaar je direct en je verlengt de prijsbescherming in ieder tot geval tot volgend jaar.’

NU.nl: Kies voor een vast energiecontract voordat de hoge opzegboete ingaat  

Bij dalende energieprijzen is het verleidelijk om op nog goedkopere energie te wachten, maar het kan handiger zijn om nu een vast jaarcontract te sluiten. Vooral omdat consumenten vanaf 1 juni bij nieuw afgesloten contracten veel hogere opzegboetes moeten betalen als ze tussentijds van het contract af willen. Je kunt ook wachten op een meerjarencontract dat nu nog niet wordt aangeboden.

AD: Vergelijkers raden vast jaarcontract aan voor energie: ‘Prijszekerheid voor komende winter’  

Bijna zeven op de tien Nederlanders overwegen inmiddels een vast energiecontract voor een jaar af te sluiten, blijkt uit onderzoek. En dat is volgens energie-experts een verstandige keuze. ,,Dit is hét moment.”

NRC: Kijk of je van energiebedrijf kan wisselen, zegt Jetten  

Gas en elektriciteit zijn nog altijd duur, maar bij een derde van de contracten ligt het tarief al onder het prijsplafond. We hebben er lang op moeten wachten, maar ze zijn er weer. Jaarcontracten voor de levering van stroom en gas, zodat je gedurende twaalf maanden niet meer hoeft te schrikken van nieuwsberichten over duurder wordende energie.

EenVandaag: Vaste energiecontracten zijn terug: wanneer het verstandig is om er een af te sluiten  

Vaste energiecontracten, ze beginnen mondjesmaat terug te keren. Steeds meer leveranciers bieden klanten weer contracten aan waarbij de prijs voor energie voor een langere tijd vaststaat. Maar overstappen is voor de een gunstiger dan voor de ander.

Telegraaf: Wat is wijsheid: een vast energiecontract afsluiten of wachten tot de prijzen verder dalen?  

Prijsplafond, welk prijsplafond? Bij een klein tiental energieaanbieders – waaronder grotere jongens als Eneco – staan de tarieven inmiddels zo laag dat ook veelverbruikers een schappelijke prijs blijven betalen. Woensdag voegde Vandebron zich in het rijtje partijen die de tarieven zelfs voor een jaar willen garanderen. Dat roept wel de vraag op wat wijsheid is, als je nu nog een variabel tarief hebt: snel een vast contract afsluiten, of blijven zitten totdat de prijzen nog verder zijn gedaald?

DvhN: Flexibel of vast? Dit is het beste energiecontract volgens experts  

De zekerheid van een vaste prijs voor stroom en gas. Sinds enkele dagen bieden verschillende energieleveranciers weer jaarcontracten aan. Maar is het verstandig je nu voor een jaar vast te leggen?

RTL Nieuws: Prijsoorlog van start: nu een jaarcontract afsluiten of niet?  

Terug van weggeweest: een deal met je energieleverancier waarbij je de tarieven voor gas en elektriciteit voor een jaar vast kunt zetten. Essent biedt deze sinds kort als eerste grote leverancier weer aan, net als kleinere maatschappijen.

RTL Nieuws: Meer vaste energiecontracten aangeboden door nieuwe regels  

Wil je een vast contract bij je energieleverancier zodat je meer zekerheid hebt over je tarieven? Dan kun je beter wachten tot april voordat je overstapt. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verwacht namelijk dat er vanaf die datum meer te kiezen valt.

DvhN: Heeft het zonder de salderingsregeling nog nut om zonnepanelen te kopen? Energie-experts geven hun mening  

Nergens in Europa liggen zoveel zonnepanelen op woningen als in Nederland. Maar de aantrekkelijke salderingsregeling wordt hier de komende jaren afgebouwd. Heeft het zonder deze regeling nog nut om zonnepanelen te kopen? Energie-experts geven hun mening.

RTL Nieuws: Overstappen van energieleverancier? ‘Er valt weer wat te kiezen’  

Een half jaar of een jaar: energiebedrijven komen zo zoetjesaan weer met aanbiedingen voor vaste contracten voor gas en stroom. Maar de energieprijzen blijven relatief hoog. Is het een goed idee om nu over te stappen? “Je betaalt voor zekerheid.”

Telegraaf: Is een vast energiecontract slim of juist niet?  

De energieprijzen zijn de laatste tijd gedaald, maar experts waarschuwen voor al te veel optimisme voor komende winter.

Vattenfall duikt in de lente onder prijsplafond: ’Meer effect als ze ’t nu doen’  

Vattenfall gaat de gas- en stroomtarieven fors verlagen per 1 april. Circa 700.000 klanten betalen daardoor straks minder voor stroom dan het prijsplafond, aldus het energiebedrijf. Hoe zit dat precies? Vijf vragen.

NU: Eerste energieleverancier zakt met tarief tot onder prijsplafond, meer zullen volgen  

Na weken wachten kunnen consumenten gaan profiteren van dalende energieprijzen. De eerste energieleverancier heeft nieuwe tarieven aangekondigd die onder het prijsplafond van de overheid liggen. Vergelijkingssites verwachten dat meer leveranciers dit voorbeeld zullen volgen, maar nog niet bij vaste contracten.

Dvhn: Het prijsplafond voor energie gaat vandaag in. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel betaalt  

Wat moet je zelf doen nu sinds 1 januari voor gas en stroom het prijsplafond geldt? Waar moet je op letten om niet teveel te betalen? Nou, dat is best ingewikkeld als je zonnepanelen, een elektrische auto of -boiler hebt.

FD.nl: Wisselen van energieleverancier loont weer  

Consumenten kunnen tot wel 40% goedkoper uit zijn als ze nu overstappen van energieleverancier. Dat er weer iets te kiezen valt dit jaar, is een trendbreuk. Vaste contracten worden nog steeds niet aangeboden.

Telegraaf.nl: Gasprijs terug bij af, heeft dat prijsplafond dan nog zin?  

AMSTERDAM – 2023 wordt het jaar van het energieprijsplafond: vanaf komende zondag moet die maatregel voorkomen dat mensen worden opgezadeld met een torenhoge stroom- en gasrekening. De regeling is met grote haast in elkaar gezet, en blijkt moeilijker in elkaar te steken dan veel mensen misschien denken. Daarom: vijf vragen over hoe het plafond precies werkt.

Nu.nl: Prijzen van energiecontracten liepen niet eerder zo ver uiteen  

De tarieven die de verschillende energiebedrijven rekenen, lopen steeds verder uiteen. Voor wie een nieuw contract afsluit per 1 januari, loopt dat verschil op tot wel 25 procent. Dat is uniek, zegt Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com in gesprek met NU.nl.

AD.nl: Besparen op je zorgverzekering; dit is waar je op moet letten  

Naar verwachting kiest een recordaantal Nederlanders dit jaar voor een andere zorgverzekeraar. In de rubriek zorgverzekeringsmythes schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink wekelijks over zorgverzekeringen. Vandaag: hoe kun je besparen en waar moet je op letten?

RTL Nieuws: Energiebedrijven moeten meterstand opvragen bij alle klanten  

Energieleveranciers moeten per 1 januari de meterstanden van klanten op gaan vragen, stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit geldt voor alle mensen met een domme meter of slimme meter die geen meterstanden doorgeven. Alleen dan kun je het prijsplafond controleren en worden klanten afgerekend op het daadwerkelijke energieverbruik.

RTV Noord: Nieuwe regels voor het energieplafond: reken je niet rijk  

Nu de regering de details van het prijsplafond voor gas en stroom heeft uitgewerkt, blijkt dat veel huishoudens hun berekeningen van de energiekosten voor 2023 in de prullenbak kunnen gooien.

Telegraaf.nl: Koopkrachtzorgen raken zorgpolis: Kan het ergens goedkoper?  

Nog een paar weken om je zorgverzekering op te zeggen en een nieuwe af te sluiten. Daarover zijn veel vragen, zo bleek dinsdag tijdens het zorgspreekuur van de Telegraaf. Experts van CZ, DSW, Menzis, Zilveren Kruis, VGZ, SKGZ, Pricewise, Poliswijzer en Consumentenbond beantwoordden er zo’n tweehonderd. Een greep.

Telegraaf.nl: De kwestie: Budgetpolis. ‘Het gaat erom dat je bewuste keuze maakt’  

Er wordt vaak gedacht dat je met een budgetpolis niet goed verzekerd bent voor zorg. Dat is niet het geval. voor spoedeisende en verloskundige zorg kun je in elk ziekenhuis terecht en dat wordt volledig vergoed. Ook de zorg voor kinderen (tot 18 jaaR) krijg je in elk ziekenhuis volledig vergoed. Ga je voor geplande zorg naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis, ook dan wordt de zorg vergoed, alleen niet volledig. Verwijst je huisarts je naar het ziekenhuis, dan is het raadzaam om vooraf te controleren welk ziekenhuis gecontracteerd is.

Nos.nl: Ondanks prijsplafond, flink meer kwijt aan energie  

Het prijsplafond gaat veel huishoudens helpen om de energierekening omlaag te brengen, maar zit je met je verbruik boven dat plafond, dan is er kans dat je juist meer gaat betalen dan nu. De grote energiemaatschappijen Essent en Vattenfall verhogen hun tarieven per 1 januari namelijk fors. En voor al het verbruik dat boven dat plafond zit, betaal je de volle prijs en meer, omdat ook de belastingen op energie omhoog gaan.

Nu.nl: Mobiele bellers met lopend contract betalen de inflatierekening  

Klanten van KPN, Vodafone en T-Mobile met een lopend contract gaan door inflatiecorrecties gedurende hun abonnementsperiode steeds meer betalen voor hun abonnement. Nieuwe klanten of mensen die hun contract verlengen, krijgen daarentegen hetzelfde abonnement voor de oude, lagere prijs. Zo betalen mensen die langer klant zijn meer dan kersverse klanten.

Telegraaf.nl: Koud weer en China blazen prijzen gas en stroom weer snel omhoog  

Gas en stroom zijn flink duurder geworden sinds het dal van begin vorige maand. Koud en windstil najaarsweer heeft
de energieprijzen de afgelopen weken stevig opgejaagd. Gas is ook prijziger geworden door de sterk groeiende vraag
vanuit China.

Nu.nl: Zonnepanelen huren in plaats van kopen: is dat slim?  

Met de huidige hoge energieprijzen zijn zonnepanelen in trek bij consumenten. Voor wie niet kan of wil kopen, zijn er ook genoeg aanbieders op de markt die de panelen verhuren. Is het slim om zonnepanelen te huren?

Telegraaf: Forse toename wisselen zorgverzekering: ’Schrik om maandbedrag nieuwe premie’  

Hogere zorgpremies zorgen ervoor dat maar liefst drie keer zo veel mensen voor het eind van het jaar willen wisselen
van zorgverzekering in vergelijking met vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van Poliswijzer.nl. De
belangrijkste vraag daarbij: hoe bespaar ik op de premie?

Telegraaf.nl: Dit is een groot risico bij keuze nieuwe zorgverzekering  

Moet je wel of niet overstappen van zorgverzekeraar en waar moet je dan op letten? Deze dinsdag organiseert De Telegraaf het zorgspreekuur, waar lezers al hun zorgvragen kunnen stellen aan experts.

Business Insider: Zoveel extra risico loop je echt met hoger eigen risico voor zorgverzekering: bekijk de grafiek  

Door de stijging van de zorgpremies voor 2023 zoeken veel Nederlanders naar manieren om te besparen op de zorgverzekering. Eén van de manieren om dat te doen is een hoger eigen risico nemen voor de basisverzekering, waarbij je bepaalde kosten zelf moet betalen als je ziek wordt. Belangrijk is wel dat je de extra kosten van een hoger eigen risico kunt dragen.

Volkskrant.nl: Vergelijken van energieprijzen is flink puzzelen: aanbieders hanteren verschillende belastingtarieven  

Consumenten die nu op zoek zijn naar een goedkoper energiecontract, moeten daarbij extra scherp opletten. Aanbiedingen zijn zeer moeilijk te vergelijken omdat er vaak met verschillende belastingtarieven wordt gerekend

BNR: Dit zou weleens de duurste decembermaand ooit kunnen worden  

De meteorologische winter is begonnen en er is meteen koud weer in aantocht. De eerste twee weken van december zijn de temperaturen zowel overdag als ’s nachts lager dan normaal. En dat heeft direct gevolgen voor de gasprijs.

Telegraaf.nl: Energierekening wordt 2500 euro duurder zodra prijsplafond eindigt  

AMSTERDAM – De energienota gaat extreem stijgen zodra het prijsplafond eindigt. Ieder huishouden betaalt vanaf 2024 weer de volledige stookkosten en wordt dan ook nog eens keihard geraakt door fors hogere energiebelastingen, waarschuwt Vereniging Eigen Huis (VEH). De gemiddelde gas- en stroomrekening wordt in 2024 liefst 2500 euro duurder, verwacht VEH.

Business Insider: Vaste kosten energie in 2023 minstens €300 hoger, ook als je profiteert van prijsplafond voor stroom en gas  

Met het prijsplafond voor energie probeert de overheid de verbruikskosten van gas en stroom in 2023 binnen de perken te houden. Maar er zijn ook vaste kosten op de energierekening die je altijd betaalt, ongeacht je verbruik. Business Insider laat zien hoe hard de vaste kosten voor energie stijgen in 2023.

Het Parool: Niet alleen de premies gaan omhoog: dit verandert er aan de zorgverzekering in 2023  

De zorgpremies gaan volgend jaar flink omhoog. Maar wie verder kijkt naar de polissen, ziet nog meer. Wat verandert er volgend jaar aan onze zorgverzekering? We zetten de belangrijkste punten uit de kleine lettertjes op een rij.

AD.nl: Niet alleen de premies gaan omhoog: dit verandert er aan de zorgverzekering in 2023  

De zorgpremies gaan volgend jaar flink omhoog. Maar wie verder kijkt naar de polissen, ziet nog meer. Wat verandert er volgend jaar aan onze zorgverzekering? We zetten de belangrijkste punten uit de kleine lettertjes op een rij.

Business Insider: Zorgverzekering 2023: goedkope naturapolis of duurdere restitutiepolis – zo groot is premieverschil en dit krijg je ervoor terug  

Zorgverzekeraars hebben de premies voor de basisverzekering bekendgemaakt, waarmee het overstapseizoen is geopend. Voor 2023 is het aantal restitutiepolissen met vrije zorgkeuze en volledige vergoeding flink uitgedund. Er zijn meer polissen waarbij je een deel van de zorg zelf moet betalen. Business Insider behandelt de verschillen in premies en vergoeding waar je op moet letten, als je een andere zorgverzekering overweegt.

Business Insider: Zorgpremie in 2023: vergelijk wat je gaat betalen voor de basisverzekering  

Op zaterdag 12 november worden alle zorgpremies voor 2023 bekend. Zorgverzekeraars voeren vanwege stijgende kosten waarschijnlijk forse verhogingen van de zorgpremies door. Bekijk het overzicht van de zorgpremies voor de basisverzekering in 2023.

Volkskrant.nl: Budget Energie rekent creatief met saldering, Consumentenbond loopt inkomsten mis  

Van salderen op jaarbasis naar salderen per maand. Het levert Budget Energie wel veel nieuwe klanten zonder panelen op, maar het bedrijf verspeelt ook goodwill bij de mensen met panelen en de Consumentenbond.

DVHN: Nu overstappen van energieleverancier loont weer volgens Ben Woldring. Kan zomaar honderden euro’s per maand opleveren  

De gasprijzen zijn vanaf de top met bijna 70 procent gedaald. Heeft het zin om dit jaar nog over te stappen? En waarom kunnen mensen met zonnepanelen bijna geen nieuw energiecontract krijgen? Vragen en antwoorden over je gas en licht.

BNR Nieuws: Groot deel van Nederland voelt nog niks van gestegen energieprijs  

Veel consumenten merken nog helemaal niks van de gestegen stroom- en gasprijzen. Bij een groot aantal energiebedrijven heeft namelijk de helft van de klanten een vast contract van vóór de Oekraïne-oorlog. Wel lopen veel van die contracten de komende maanden af, blijkt uit navraag van BNR.

Business Insider: Prijsplafond energie: heeft switchen van energieleverancier nog zin in 2023?  

In 2023 gaan er maximumprijzen gelden voor stroom en gas, gekoppeld aan een bepaalde verbruikslimiet. Heeft het nog zin om van energieleverancier te switchen als het prijsplafond in werking treedt?

AD: Waarom het voor de meeste verzekerden niet verstandig is het eigen risico te verhogen  

Het wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro wordt gezien als straf op ziek zijn. In de rubriek zorgverzekeringsmythes schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink wekelijks over zorgverzekeringen. Vandaag: door je wettelijk verplichte eigen risico vrijwillig te verhogen kun je honderden euro’s besparen, maar is het verstandig?

Dagblad van het Noorden: Wat moet ik doen met mijn energiecontract nu er een prijsplafond komt? Ben Woldring uit Groningen, dé gas- en lichtexpert van Nederland, heeft het antwoord  

Wat gaan we er van merken, het prijsplafond voor gas en stroom? En wat moeten we als consument nu doen? Wie kan dat beter weten dan de Groningse ondernemer Ben Woldring, oprichter van de vergelijkingssite gaslicht.com. Onlangs was hij als energie-expert te gast in de Tweede Kamer in Den Haag.

De Telegraaf: Vast energiecontract oplossing torenhoge prijzen  

AMSTERDAM – Sinds het oorlogsspook in Oekraïne rondwaart, stegen de energietarieven ongekend hoog. Ben Woldring pleit voor vaste contracten met hoge opzegvergoedingen. „Dit geeft de impuls aan energiebedrijven om beter in te kopen met lagere tarieven tot gevolg.”

Telegraaf: Alweer duurder stroom en gas – waarom?  

Volgens het kabinet kan 60 procent van de Nederlandse huishoudens qua verbruik onder het plafond blijven. Dat betekent dat zij maximaal 290 euro in de maand gaan betalen. „Ik heb geen reden om aan die inschatting te twijfelen”, zegt Ben Woldring, oprichter van energievergelijkingssite Gaslicht.com. Er kleven ook nadelen aan het plan…

NOS: Grote verschillen in sterk stijgende energietarieven per 1 oktober  

De tarieven bij energiemaatschappijen stijgen per 1 oktober flink, ook zijn er grote verschillen. Dat blijkt uit data die prijsvergelijkers Independer en Gaslicht.com met de NOS hebben gedeeld. Eneco en Greenchoice zijn de enige twee die met hun gasprijs ver boven de drie euro zitten.

Enphase: Enphase Energy and Gaslicht.com Expand IQ Microinverter Deployments in the Netherlands  

Enphase Energy, Inc., a global energy technology company and the world’s leading supplier of microinverter-based solar and battery systems, announced today that Gaslicht.com, a Netherlands-based leading energy platform and part of the Bencom Group, is seeing an increase in deployments of residential solar energy systems powered by the Enphase® IQ7™ family of microinverters. Gaslicht.com’s energy platform is growing rapidly with year-over-year growth of more than 20 percent.

Volkskrant: Ook energiebedrijven weten niet hoe huishoudens de rekening moeten betalen  

De experts (o.a. Ben Woldring) die de Tweede Kamer heeft uitgenodigd zijn het over één ding eens: de hoge energieprijzen brengen een recordaantal gezinnen aan de bedelstaf. Over mogelijke oplossingen zijn ze minder eensgezind. Die zijn óf te duur, óf niet uitvoerbaar, óf te generiek, óf komen te laat.

Trouw: Energiebedrijven sceptisch over plannen Europese Commissie  

Topmannen Ben Woldring van Gaslicht.com, Bram Drewes van Vattenfall en Ron Wit van Eneco beantwoorden vragen tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

NOS: ‘Snel afspraken nodig om massale energieafsluitingen te voorkomen’  

Als de politiek en de energiebedrijven niet snel goede afspraken maken over consumenten die hun energierekening niet kunnen betalen, dan dreigen deze winter mogelijk massale afsluitingen. “Maar wij willen natuurlijk liever niemand afsluiten”, zegt directeur Hans-Peter Oskam. “We moeten samen afspraken maken. Wat kunnen we doen voor de mensen die dreigen te worden afgesloten?” Woensdag komen daarvoor Eneco, Vattenfall en Gaslicht.com naar de Tweede Kamer.

Telegraaf: Klanten Vattenfall gaan fors meer betalen voor gas en stroom  

Voor klanten van Vattenfall wordt gas circa 35% duurder.

RTL Nieuws: Zij hebben (voorlopig) geluk met goedkoop energiecontract  

Een energierekening van 600 euro per maand is – helaas voor veel mensen – allang geen uitzondering meer. De prijzen voor elektra en gas zijn eind vorig jaar flink opgelopen en sinds de invasie van Oekraïne in februari welhaast geëxplodeerd. Maar er zijn ook mensen die geluk hebben en nét op tijd een langdurig energiecontract afsloten. RTL Nieuws sprak drie van hen.

Wynia’s Week: De 9 redenen waarom wij Nederlanders met gas & licht nog veel duurder uit zijn dan de buren  

Een nieuw energiecontract is al drie keer zo duur als een jaar geleden. Nederlanders zijn (veel) duurder uit dan andere Europese landen.

Telegraaf.nl: Variabel energietarief tombola: tussentijdse stijging niet uit te sluiten  

De inkoopprijzen van energie blijven maar stijgen. De Europese gasprijs ging maandag met bijna 18% omhoog, en daalde dinsdag maar licht. Wie bij de energieleverancier een contract heeft met variabele prijzen voelt dat direct in de portemonnee. Zeker bij aanbieders waarbij de tarieven slechts korte tijd geldig zijn.

Telegraaf.nl: Energie-experts: ‘Gronings gas echt beste optie’  

Een winter zonder Gronings gas wordt knap lastig als er ook maar iets tegenzit, stellen onder andere energiedeskundigen en nutsbedrijven. Hoewel zij om actie vragen, ziet het kabinet dat pas als laatste redmiddel.

Nu.nl: Nieuw energiecontract ruim 4.000 euro duurder dan jaar geleden  

Wie nu een nieuw energiecontract afsluit, is op jaarbasis bijna 6.500 euro kwijt aan gas en licht. Dat is ruim 4.000 euro meer dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Gaslicht.com, die NU.nl heeft opgevraagd.

Hospitality Management: LookingforBooking: Herstel van markt zakelijke overnachtingen stuwt kamerprijs omhoog  

Vele zakelijke markten hebben geleden onder corona, maar gelukkig is de veerkracht groot en is er herstel zichtbaar. De markt van zakelijke hotelovernachtingen is hier een sprekend voorbeeld van. Na de laatste lockdown begin 2022 is de markt in slechts twee maanden tijd alweer terug op het niveau van 2019. Dit herstel in het aantal geboekte overnachtingen stuwt ook de prijs voor een kamer hard omhoog. Sinds de laagste kamerprijs in maart 2021 zijn de prijzen in 15 maanden tijd met 38% gestegen. Dit concludeert LookingforBooking Corporate Travel op basis van de geboekte zakelijke hotelovernachtingen door haar opdrachtgevers.

Telegraaf: ’Gordijnen dicht en droger uit’: hete zomer dreigt voor stroomklant  

Qua stroomprijs staat Nederland een hete zomer te wachten. Als het voor volgende week voorspelde warme weer lang aanhoudt, kan de hoge prijs van elektriciteit verder de lucht in schieten. De stroomprijs is de afgelopen twee jaar ruim verdubbeld. Volgens directeur Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com kan stroom deze zomer nog duurder worden door een cocktail van factoren. Vooral een lange periode van extreem warm en windstil weer kan nadelig uitpakken voor de stroomnota.

Telegraaf.nl: ’Jaarcontracten van 5000, 6000 en 7000 euro’; consumenten rillen van peperdure gasnota  

Directeur Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com beantwoordt maandag voor de dertiende keer energievragen van Telegraaflezers. Hij werkt al mee aan het jaarlijkse energiespreekuur sinds de eerste editie in 2009. Door de enorm gestegen gas- en stroomprijzen is er nu volgens Woldring sprake van een uitzonderlijke situatie. „We zitten in een energiecrisis”, zegt hij tijdens een gesprek op zijn kantoor in Groningen.

Telegraaf: Zonnepanelen en isolatie massaal ingezet tegen hoge energienota  

Steeds meer Nederlanders maken hun huis energiezuiniger vanwege de torenhoge gas- en stroomprijzen. Negen op de tien consumenten hebben al één of meerdere verduurzamingsmaatregelen genomen. Heb je vragen over het energiezuiniger maken van je huis? Of wil je iets weten over de energienota, stadsverwarming of het overstappen van gas- en stroomleverancier? Mail je vraag dan nu naar het energiespreekuur van De Telegraaf: energiespreekuur@dft.nl
Op maandag 27 juni ontvang je per email gratis antwoord van een energie-expert van Gaslicht.com of ACM/ConsuWijzer.

EasyToys in Veendam en Gaslicht.com in Groningen winnen Shopping Awards 2022  

Gaslicht.com heeft dinsdagavond net als in 2021 de Shopping Awards publieksprijs gewonnen. De Stichting Shopping Awards reikt jaarlijks verschillende awards uit aan de beste (web)winkelbedrijven van Nederland. De Shopping Awards zijn een keurmerk als onderdeel van Thuiswinkel.org.

Volkskrant: Essent verhoogt variabele tarieven: energie wordt zo’n 50 euro per maand duurder  

Energieleverancier Essent verhoogt per 1 juli de variabele tarieven met 25 tot 30 procent. Klanten gaan volgens het bedrijf gemiddeld zo’n 50 euro per maand meer betalen voor hun energierekening. Of die twee andere leveranciers ook hun variabele tarieven gaan verhogen is nog niet duidelijk, maar ligt volgens Sanne de Jong van GasLicht.com wel in de lijn der verwachting: ‘Zeker klanten die al langere tijd een variabel tarief betalen hebben nog een relatief laag tarief in de huidige markt, dat zal naar verwachting nu bijgesteld worden’, zegt De Jong.

DVHN: Geen Russisch gas meer voor Nederland. Dit zijn de gevolgen voor ons | vijf vragen  

Nederland krijgt vanaf dinsdag geen gas meer van het Russische Gazprom. De reden: ’we’ weigeren in roebels te betalen. Daarmee volgt ons land Polen, Bulgarije en Finland. “Wij verwachten dat deze prijsstijging niet een enorme impact zal hebben op de hoogte van de nieuwe energiecontracten”, zegt Ben Woldring, oprichter en directeur van prijsvergelijker Gaslicht.com. “Deze stijging van de termijnmarktprijs is al ingeprijsd, de handel zag deze stap aankomen. De tarieven zullen voorlopig wel op een hoger niveau blijven, maar volgens onze verwachtingen niet extreem meer stijgen”, zegt hij.

Solar Magazine: 1 op 3 woningeigenaren weet niet of zonnepanelen verzekerd zijn  

1 op de 3 huiseigenaren weet niet of zijn zonnepanelen verzekerd zijn. Dit blijkt uit onderzoek onder 1.000 woningbezitters van Poliswijzer.nl en Gaslicht.com in samenwerking met veldwerkbureau Panel Inzicht.

DVHN: Zonnepanelen op het dak. We doen het massaal. Maar velen weten niet hoe het zit met de verzekering  

Mede door de torenhoge energieprijzen kiezen huizenbezitters er massaal voor zonnepanelen op het dak te leggen. Een investering die al snel rendement kan hebben, mits de verzekering goed is geregeld. De kennis daarvan blijkt tegen te vallen. Dat concluderen de Groninger prijsvergelijkers Gaslicht.com en Poliswijzer.nl na onderzoek onder duizend huiseigenaren. Van hen heeft de helft zonnepanelen.

NU.nl – Prijzen voor energiecontracten lopen steeds verder uiteen  

Energieleveranciers zitten op dit moment helemaal niet te wachten op nieuwe klanten, en dat is te merken. Ze maken geen reclame en op vergelijkingssites valt ook nauwelijks iets te kiezen. Vergelijken kan nog wel, en daarbij valt op dat de prijsverschillen bij nieuwe contracten steeds verder oplopen, zegt oprichter Ben Woldring van Gaslicht.com in gesprek met NU.nl.

CBS.nl – CBS zet vervolgstap in automatisering prijswaarneming voor CPI  

Om de inflatie vast te stellen verzamelt het CBS maandelijks de prijzen van een groot aantal goederen en diensten. De waarneming van de prijzen van mobiele telefoondiensten gebeurt tegenwoordig met één druk op de knop dankzij de data van prijsvergelijkingssite Bellen.com. Dat is efficiënter en minder foutgevoelig dan handmatig prijzen verzamelen, zoals tot voor kort gebeurde.

Telegraaf – Waarom maakt KPN internetten duurder: vier vragen  

Gemiddeld stijgen de consumententarieven van KPN-internetpakketten per 1 juli met €1,90 per maand, variërend van €1,50 tot €2. Alleen de prijs van het duurste pakket genaamd Hussel Internet met een snelheid van 1.000Mbit/s blijft gelijk, evenals die van Digitenne en de beltarieven. Is dat redelijk, in deze dure tijden?

Kassa – Wat is voordeliger: prepaid bellen of een mobiel abonnement?  

In de begintijd van de mobiele telefoon was prepaid de norm. Voordat je kon bellen en sms’en, moest je eerst een prepaidkaart met beltegoed kopen. Nu, vele jaren later, kiezen de meeste mensen met een smartphone voor een sim only of ander mobiel abonnement. Is dat in iedere situatie eigenlijk wel de juiste keuze? We leggen de vraag voor aan Els Werkman, telecomexpert bij de vergelijkingssite Bellen.com.

Telegraaf – 5 vragen: wat als Poetin ook Nederland van Russisch gas afsluit?  

Polen krijgt geen Russisch gas meer, Bulgarije evenmin. Gaat de gaskraan in Rusland dicht voor Nederland? “Wij verwachten dat deze prijsstijging niet een enorme impact zal hebben op de hoogte van de nieuwe energiecontracten”, zegt Ben Woldring van Gaslicht.com.

AD – Nederlander zette thermostaat lager deze winter en doucht korter  

Geschrokken door de hoge energieprijzen zijn veel Nederlanders afgelopen maanden zuiniger met gas en licht omgegaan. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van online vergelijker Gaslicht.com onder huizenbezitters.

RTL Nieuws – Energieprijzen door het dak: wat te doen als je energiecontract afloopt?  

“De rekening is bijna niet meer te betalen voor heel veel mensen” aldus Sanne de Jong van Gaslicht.com.

NOS – Aanbod energiecontracten opgedroogd, ‘de markt is totaal onvoorspelbaar’  

Wie op dit moment een energiecontract met vaste prijzen wil afsluiten staat namelijk voor een dicht loket. Prijzen voor gas en stroom gaan zo hard op en neer dat leveranciers geen vaste contracten aanbieden. “We merken dat er ontzettend veel behoefte is onder consumenten om een vast contract af te sluiten, consumenten zijn op zoek naar zekerheid”, zegt Ben Woldring van Gaslicht.com. Vorige week zag hij nog een piek in aanvragen, ook na de inval in Oekraïne.

LC – Nieuw energiecontract afsluiten? Ben Woldring van Gaslicht: ‘Wacht nog maar even’  

De Russische inval in Oekraïne is natuurlijk vooral afschuwelijk voor de lokale bevolking. Huishoudens elders in Europa merken ook dat de tarieven voor energie flink oplopen door de oorlog. Wat kun je nu als consument doen?

MAX – Energieprijs vastzetten gaat niet zomaar meer in oorlogstijd  

De wereld staat in brand. De energieprijzen die al op een historisch hoogtepunt stonden gaan nog verder omhoog door de oorlog in Oekraïne. Kunt u de energieprijzen nog voor 1 jaar vastzetten tegen gunstige tarieven? Meldpunt vraagt het aan de experts op energiegebied, Ben Woldring van onafhankelijke energievergelijker Gaslicht.com en Joris Kerkhof, domein manager energie bij Independer.

Volkskrant – Onzekerheid maakt energiebedrijven kopschuw voor nieuwe klanten  

Door de oorlog in de Oekraïne is de energiemarkt voor consumenten in Nederland bijna geheel opgedroogd. Energiebedrijven zijn zo onzeker over de situatie dat ze liever even helemaal geen nieuwe klanten binnenhalen. Het is niet zozeer de hoge gasprijs die aanbieders vooralsnog kopschuw maakt, maar vooral de onzekerheid, zegt Ben Woldring. Pas als de hevige schommelingen weer iets zijn verdwenen, verwacht Woldring dat er ook weer nieuwe aanbiedingen komen.

AD – Prijzen olie en gas door het dak na invasie Oekraïne: wat zijn de gevolgen?  

De Russische agressie tegen Oekraïne doet de prijs van olie en gas verder omhoog schieten. Wat betekent dat aan de benzinepomp en uw energierekening? En hebben we wel genoeg gas op voorraad? Ben Woldring: “Het is als met het hamsteren van toiletpapier aan het begin van de coronapandemie. Veel mensen wilden afgelopen week hun prijzen voor een jaar of langer vastzetten.”

Telegraaf – ’Schade aan zonnepanelen door storm niet altijd verzekerd’  

Zaten je zonnepanelen wel goed vast tijdens de voorbij razende stormen Dudley en Eunice? Je opstalverzekering biedt doorgaans wel dekking, maar niet in alle situaties. De niet-zichtbare schade na afloop van de storm, en daardoor het lagere rendement van je zonnepanelen, wordt vaak niet gedekt, zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingssites Poliswijzer.nl en Gaslicht.com.

Gasrekening explodeert: ’Hier valt niet tegenop te bezuinigen’  

Als je in januari 2022 met een gemiddeld verbruik een nieuw energiecontract hebt afgesloten, betaal je ruim 100 euro per maand meer dan met een contract dat je in januari 2021 had afgesloten. De prijzen van energie zijn zo hard gestegen dat er niet tegenop valt te bezuinigen.

Telegraaf – Nederland ontsnapt net aan gastekort: “Prijzen voor consumenten blijven hoog”  

De dreiging van een gastekort deze winter is voorbij. De vulling van het gasnetwerk is afgelopen weken voldoende geweest om het, bij een opvallend milde winter, net te kunnen uitzingen tot in het voorjaar. “Inmiddels krijgen we meer aanbod”, zegt directeur Ben Woldring van Gaslicht.com. “Vooral dat de groothandelsprijs een tijdje stabiel is gebleven is goed voor energiebedrijven”.

Telegraaf – Ruim tien jaar klachten: ’rillen van hoge nota warmtenet’  

Voor huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet is het momenteel peentjes zweten. Hun energienota kan dit jaar bijna gaan verdubbelen. Energie-expert Ben Woldring vindt dat het tijd wordt dat deze groep eindelijk ook kan overstappen.

NRC – Met een dynamische energieprijs draai je een wasje als het uurtarief lekker laag is  

Het loont meer dan ooit om beter naar de gas- en stroomprijzen te kijken. Zelfs wie van uur tot uur wisselende tarieven wil, kan dat krijgen. Al is dat niet voor iedereen een goed idee. Volgens De Jong van Gaslicht.com zijn dynamische prijzen niet voor iedereen weggelegd. „Je moet er bijna een sport van maken om dat steeds bij te houden en ook nog leuk vinden. En financieel is niet iedereen in staat om in de wintermaanden zijn daadwerkelijke verbruik af te rekenen.”

Nu.nl – Nieuw energiecontract afsluiten is sinds de jaarwisseling nóg lastiger geworden  

Een nieuw energiecontract afsluiten is sinds de jaarwisseling voor veel consumenten moeilijker geworden dan het al was. De keuze tussen vaste prijzen of een variabel contract is ingewikkelder en welke keuze het best is, verschilt per situatie. “Dat komt doordat de prijzen van variabele contracten sinds de jaarwisseling veel meer gelijk zijn aan de prijzen van vaste contracten”, vertelt energie-expert Sanne de Jong van Gaslicht.com.

Nu.nl – Overstappers zorgverzekering kiezen vaker voor hoger eigen risico  

Meer Nederlanders die afgelopen jaar via Poliswijzer.nl zijn overgestapt naar een andere zorgverzekeraar kozen voor het maximale eigen risico. Het voordeel daarvan kan oplopen tot ruim 300 euro per jaar. Wel zijn de eerste 885 euro aan zorgkosten voor eigen rekening. Ook goedkope zogenoemde tweelingpolissen zijn populair.

Telegraaf – Zo besparen Nederlanders op hun zorgverzekering  

Er zijn nog twee dagen om een nieuwe zorgverzekering uit te zoeken voor 2022. De meeste Nederlanders die overstappen, kiezen ervoor om te besparen. Bijna driekwart gaat bijvoorbeeld voor het goedkopere label van een grote verzekeraar. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Poliswijzer.

AD – Energieprijzen geëxplodeerd: ‘Verlaag btw op gas en licht naar 9 procent’  

De overheid ziet de btw-opbrengsten dankzij de torenhoge energietarieven verveelvoudigen. Terwijl veel gezinnen dit jaar honderden euro’s of meer kwijt zijn aan gas en licht, strijkt de schatkist miljarden extra op, becijfert onlinevergelijker Gaslicht.com. ,,De compensatie is voor een groot deel een sigaar uit eigen doos.”

Telegraaf – ’Echt vrije zorgkeuze wordt steeds meer beperkt’  

Naar iedere zorgverlener kunnen gaan en dan altijd de volledige rekening vergoed krijgen: er zijn steeds minder zorgverzekeringen die dat dekken. De zogenoemde restitutiepolis wordt schaarser en bovendien onevenredig duurder, blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Poliswijzer.

Schade blijft beperkt: gas en licht vanaf januari tientjes per maand duurder bij energiereuzen  

De energierekening valt voor miljoenen Nederlanders inderdaad fors duurder uit vanaf 1 januari, blijkt uit de nieuwe tarieven van grote energiespelers Essent en Vattenfall. Van een verdubbeling lijkt echter geen sprake zijn, mede dankzij de eenmalige verlaging van de energiebelasting.

Koude winter levert staat ondanks korting alsnog veel gasbelasting op  

Als we een koude winter krijgen, dan profiteert de overheid alsnog van een hogere opbrengst van de energiebelasting. Door voor een eenmalige korting op de energierekening te kiezen, wat een belastingkorting wordt genoemd, wordt de belastingopbrengst op gas op zich ongemoeid gelaten. Die belastingen zijn de afgelopen jaren stilaan zo goed als verdubbeld, zegt Ben Woldring van energievergelijkingssite Gaslicht.com in gesprek met NU.nl.

Nu.nl – Gasprijs is iets tot bedaren gekomen maar daar zullen we weinig van merken  

De handelsprijs voor gas is iets tot bedaren gekomen, maar de prijs ligt nog altijd vier keer hoger dan normaal in deze tijd van het jaar. Brussel heeft maatregelen gepresenteerd die overheden kunnen nemen om bedrijven en consumenten tegemoet te komen. Als er niks gebeurt, gaat de energierekening volgend jaar gemiddeld 900 euro omhoog.

Telegraaf – Beetje druk van de ketel: prijzen gas en stroom dalen  

Een sprankje hoop voor consumenten: de nog altijd torenhoge gas- en stroomprijzen zijn aan een daling bezig. Intussen heeft toezichthouder ACM meerdere energiebedrijven op de korrel die onterecht hogere tarieven in rekening brengen bij consumenten.

Telegraaf – De gasprijs ontploft: zo houd je het betaalbaar  

Met een enorm stijgende energienota gaat iedereen een barre winter tegemoet. Experts vrezen dat we dan in een jaar €900 tot zelfs ruim €1000 meer kwijt zijn aan stookkosten. Tien vragen over hoe deze forse tegenvaller kan worden verzacht. En wat kan de overheid doen om een warm huis betaalbaar te houden?

AD – We kunnen onze borst nat maken: ‘Energiecrisis is al gaande’  

Terwijl Nederland en Europa kampen met een gastekort en fors oplopende prijzen zijn de Nederlandse gasvoorraden maar voor ruim de helft gevuld. Normaal zijn ze bijna vol.

RTL Nieuws – Gasprijzen stijgen tot 50 procent: wat te doen met je contract?  

Stijgende energieprijzen zorgen voor grote schrik bij mensen waarvan hun energiecontract nu afloopt. De gasprijzen gaan momenteel door het dag, en dat betekent een flink hogere rekening. Wat moet je als consument nu doen?

DvhN – Gekte op energiemarkt. Deze week weer forse stijging tarieven. Advies: kies voor een jaarcontract  

De gekte op de energiemarkt kan vrijdag (1 oktober) een nieuw hoogtepunt bereiken. Vergelijkingssite Gaslicht.com verwacht dat aanbieders de prijs voor een vast jaartarief op de eerste dag van de nieuwe maand met zo’n 500 euro verhogen.

Nu.nl – Nieuw energiecontract is morgen honderden euro’s duurder dan vandaag  

De razendsnelle stijging van de energieprijzen komt nog niet ten einde. Leveranciers verhogen vrijdag (1 oktober) hun consumententarieven, waardoor nieuwe jaarcontracten voor een gemiddeld huishouden honderden euro’s duurder worden. Volgens energievergelijker Gaslicht.com is dat gemiddeld zelfs 500 euro. Het bedrijf spreekt van een ‘chaos’ op de energiemarkt.

Telegraaf – Welk spel speelt Poetin met ons?  

Heel Europa bibbert voor een strenge winter, nu de gasvoorraden op het continent nog altijd halfleeg zijn, en de prijs van gas onverwacht de hoogte in is geschoten. De energierekening wordt voor sommige gezinnen onbetaalbaar, waarschuwen experts als TNO en Ben Woldring. Kwade genius in veel ogen is Rusland: het land met verreweg de grootste gasvoorraad ter wereld levert maar beperkt aan West-Europa. Welk spel speelt Poetin met ons?

RTV Noord – Energieprijzen door het dak: ‘Den Haag, verlaag de energiebelasting!’  

Niet alleen bedrijven (zoals Aldel), maar ook particulieren merken in hun portemonnee dat de energieprijzen de pan uit rijzen. De Groningse prijsvergelijker Ben Woldring roept de politiek dan ook op om de energiebelasting te verlagen.

Telegraaf – ’Verdwijnt zo niet de steun voor de energietransitie?’  

Met Prinsjesdag in het vooruitzicht is de energierekening een hot topic. Niet alleen de belastingen zorgen voor een steeds hogere energierekening. Daar komen nu ook nog eens explosief stijgende stroom- en gastarieven bovenop. En dat zorgt ervoor dat de energierekening voor veel huishoudens onbetaalbaar dreigt te worden.

AD – Energierekening wordt onbetaalbaar voor lage en middeninkomens  

De energietarieven stijgen zo hard dat gas en licht in 2022 onbetaalbaar dreigen te worden voor grote groepen Nederlanders. Energiebedrijven bevestigen de trend, schuldhulpverleners reageren bezorgd.

Financieel Dagblad – Grootverbruikers eisen overheidsingrijpen op oververhitte energiemarkt  

De gasprijs breekt record na record en dat betekent een veel hogere energierekening. Grote verbruikers uit de Nederlandse industrie slaan alarm en willen dat de overheid ingrijpt. De directies van aluminiumproducent Aldel, zinkproducent Nyrstar en chemiebedrijf ESD-SIC hebben een brandbrief aan demissionair minister Stef Blok (VVD, Economische Zaken en Klimaat) gestuurd.

Telegraaf – Schaarste jaagt gasprijs door het dak  

Nederland moet rekening houden met een gepeperde energierekening, zeker als Koning Winter het op de heupen krijgt. De gasproductie is gedaald en Rusland levert onvoldoende. Gevolg: halflege gasopslagen én een recordprijs voor gas op de beurs. En dat gaat de komende jaren vaker gebeuren. Consumenten moeten vrezen voor een stijging van €550 van de nota op jaarbasis voor gas en stroom, waarschuwt prijsexpert Ben Woldring. Hoog tijd voor een strategische voorraad, zeggen experts.

Telegraaf – ’Energienota loopt bizar hoog op’  

De energienota dreigt voor veel huishoudens hoger uit te vallen dan al werd gevreesd. Klanten van Essent die na het aflopen van een vast energiecontract terugvallen naar een contract met variabele gas- en stroomtarieven betalen vanaf deze week flink meer. Zij zijn op jaarbasis circa €300 duurder uit, meldt vergelijkingssite Gaslicht.com.

Telegraaf – Gasprijs op recordhoogte: ’energierekening honderden euro’s omhoog’  

Een kubieke meter gas kost bij een aantal energieleveranciers voor nieuwe klanten momenteel meer dan een euro. Nog nooit was de prijs zo hoog.

VVP Online – Coronaproof filter in vergelijking reisverzekering  

Poliswijzer.nl heeft aan zijn vergelijking van reisverzekeringen een ‘coronaproof filter’ toegevoegd. De vergelijker: “De dekking tussen verzekeraars verschilt enorm. Gebruik de nieuwe coronaproof filter in de reisverzekering vergelijker en bekijk snel welke reisverzekeringen gewoon dekking bieden tegen coronagerelateerde zaken tijdens je reis.”

Telegraaf – Cv-ketel centraal op energiespreekuur: kan huis met dwang van gas af?  

Heeft het nog zin om een cv-ketel aan te schaffen? Kan de overheid dwingen dat mijn huis van het gas af gaat? En hoe kan ik besparen op mijn energienota? Tijdens het jaarlijkse energiespreekuur van De Telegraaf en Gaslicht.com werden deze vragen de afgelopen week veelvuldig gesteld.

Telegraaf – Biomassa in de ban  

De draai is daar. Komend najaar zegt het demissionaire kabinet geen enkele euro belastinggeld meer toe als subsidie voor het verbranden van biomassa. Het is de eerste stap naar verbanning van houtverbranding als ’klimaatneutrale energiebron’. Uiteindelijk speelt eurocommissaris Timmermans een sleutelrol: „De definitieve doodsteek voor biomassa kan enkel uit Brussel komen.”

DvhN – Energienota volgens Ben Woldring fors hoger na record voor CO2-prijs; een gemiddeld huishouden is per jaar 200 euro duurder uit  

Het Europese handelssysteem voor CO2-emissierechten heeft zestien jaar nodig gehad om tot leven te komen. Maar inmiddels kost de uitstoot van een ton CO2 het tienvoudige. Voorstanders zijn blij, maar onder meer de staalindustrie is bezorgd, en consumenten betalen mee via de energierekening.

Telegraaf – Energienota fors hoger na record voor CO2-prijs  

Het Europese handelssysteem voor CO2-emissierechten heeft zestien jaar nodig gehad om tot leven te komen. Maar inmiddels kost de uitstoot van een ton CO2 het tienvoudige. Voorstanders zijn blij, maar onder meer de staalindustrie is bezorgd, en consumenten betalen mee via de energierekening.

Business Insider – Energierekening voor stroom en gas stijgt mogelijk met €200 op jaarbasis  

De energieprijzen zijn de afgelopen maanden hard gestegen. Dat komt onder meer door het koude voorjaar en de CO2-prijzen die recentelijk flink zijn opgelopen, schrijft De Telegraaf dinsdag. Op de groothandelsmarkt zijn stroomprijzen de afgelopen maanden met 22 procent gestegen en de gasprijzen met 19 procent.

Startup Stories – ‘Wij geven de consument de controle’  

In Startup Stories delen we de verhalen, best practices, levenslessen van Nederlandse start en scaleups, zodat jij je apps of business nog sneller kunt bouwen. Dit keer zijn we in gesprek met Thomas Meedema – COO bij Bencom Group.

Nu.nl – Bij energierekening loont proactief zijn: ‘200 euro eraf door onderhandelen’  

Natuurlijk helpt het om de verwarming wat lager te zetten en minder lang te douchen als je een lagere energierekening wil. Maar serieus geld overhouden lukt vooral met regelmatig en slim kiezen voor een nieuw energiecontract. Op die manier krijg je elke keer een welkomstpremie en ben je meestal zeker van de beste tarieven.

Telegraaf – Winterkou: tot bijna € 100 per week extra stookkosten  

Om de winterse kou buiten te houden, draait de cv-ketel deze dagen overuren. De gasrekening kan daardoor flink oplopen: met bijna €100 per week in een matig geïsoleerde vrijstaande woning. ’s Nachts de thermostaat toch maar omlaag draaien kan de financiële pijn verzachten. Gelukkig is er meer tegen te doen.

DVHN – Met deze tips voorkom je tot wel 100 euro per week aan extra stookkosten vanwege de ijskoude winter  

Om de winterse kou buiten te houden, draait de cv-ketel deze dagen overuren. De gasrekening kan daardoor flink oplopen: met bijna 100 euro per week in een slecht geïsoleerde tussenwoning. ’s Nachts de thermostaat toch maar omlaag draaien kan de financiële pijn verzachten. Gelukkig is er meer tegen te doen.

Groningse ondernemer Ben Woldring wil rol voor evenementenbranche bij vaccineren  

De Groningse ondernemer Ben Woldring wil dat de evenementenbranche een belangrijke rol gaat spelen in de vaccinatiecampagne tegen corona. Daarvoor pleit hij op Twitter.

Blendle – Hoger verbruik drijft de nota op  

Waarschijnlijk valt de energierekening volgend jaar iets duurder uit. Dat komt vooral doordat we meer verbruiken zolang we veel thuis zijn. En we moeten meer betalen voor de kosten van het netbeheer.

Telegraaf – Zoveel stijgt jouw energierekening in 2021  

In 2020 waren de energieprijzen uitzonderlijk laag. Voor volgend jaar wordt wel een stijging van de prijzen van gas en stroom verwacht.

DVHN – Ben Woldring uit Groningen met Gaslicht.com in de prijzen bij website van het jaar-verkiezing  

De energievergelijkingssite Gaslicht.com van Ben Woldring uit Groningen is voor het tweede jaar op rij verkozen tot de populairste website van het jaar in de categorie vergelijking.

Telegraaf – Nuts Groep in etalage, herkansing voor Shell  

De Nuts Groep staat te koop. De vierde energieleverancier van ons land kan aantrekkelijk zijn voor grote olie- en gasbedrijven die de stroommarkt op willen, zoals Shell.

Telegraaf – TNO breekt lans om energiearmoede aan te pakken  

TNO pleit voor het aanpakken van energiearmoede. Volgens de onderzoeksinstelling hebben 650.000 Nederlanders moeite om de energierekening te betalen. Dat is deels een gevolg van de kosten van de energietransitie.

Nu.nl – Prijsvergelijkers tonen vaak niet de goedkoopste optie  

Vergelijkingssites tonen vaak helemaal niet de goedkoopste opties. Bij de zoektocht naar een autoverzekering of mobieletelefoonabonnement kunnen consumenten per jaar enkele tientjes mislopen doordat de goedkoopste keuze niet in de zoekresultaten omhoogkomt, blijkt woensdag uit onderzoek van Het Financieele Dagblad (FD).

FD – Vergelijkingssites geven lang niet altijd het beste advies  

Consumenten lopen vaak de goedkoopste prijs mis als ze met een online vergelijker zoeken naar bijvoorbeeld een autoverzekering of een mobiele telefoon abonnement. Dat blijkt uit een steekproef door FD Persoonlijk. In veel gevallen geven de platformen onvolledig en onaantrekkelijk advies.

NOS – Gekkenhuis bij hotels buiten de randstad  

Hotels aan de kust en in landelijke gebieden doen het deze herfstvakantie goed. Dat komt vooral door vakantiegangers uit eigen land, blijkt uit een analyse van prijsvergelijkingswebsite LookingforBooking.com. De hotels in de Randstad kampen juist met lege kamers.

#DEM2020: wie zijn de winnaars en de verliezers in digitale klantervaring?  

In de 2020-editie van de vanmorgen verschenen Digital Excellence Monitor van bureau WUA leveren ANWB, ING, Bol.com, Coolblue, RACQ, Greenchoice, Gaslicht.com, Hollandsnieuwe en Sky de beste digitale klantervaring op desktop en smartphone, in zes branches en in tien landen. Voor het eerst lanceren we het onderzoek in een online interactief dashboard, en dat maakt het voer voor jullie, de voorhoede van de Nederlandse marketeers, want jullie kunnen er dit jaar zélf mee aan de slag!

Radar – Piekt je energiefactuur volgend jaar?  

De belastingen op gas stijgen in 2021 opnieuw. De energierekening van een gemiddeld huishouden gaat daardoor iets omhoog, ondanks de heffingskorting (de vermindering van de energiebelasting) die wederom werd verhoogd. Dat berekende de onafhankelijke energievergelijker Gaslicht.com op grond van de Prinsjesdagcijfers.

NPO Radio 1 – Bespaar ruim 100 euro op je energierekening: ‘Gebruik slimme thermostaten’  

Haal jij altijd keurig de oplader van je telefoon uit het stopcontact als je telefoon vol is? We kunnen jaarlijks met gemak tien procent minder stroom verbruiken met hele simpele handelingen. Een van die gouden tips is volgens Ben Woldring, directeur van Gaslicht.com: ‘Het aanbrengen van slimme thermostaten per vertrek’, zegt hij in Stax&Toine.

Telegraaf – Wat is beter: Zonnepanelen kopen of huren?  

Hoe kan ik profiteren van de lagere gas- en stroomtarieven? Kun je zonnepanelen beter kopen of huren? En hoe kom ik aan echt groene stroom zonder biomassa? Deze en andere vragen kwamen afgelopen week aan de orde tijdens het jaarlijkse energiespreekuur van De Telegraaf en Gaslicht.com.

Telegraaf – Ook consument is biomassa nu beu  

Ook consumenten lijken biomassa te laten vallen. Vergelijkingssite Gaslicht.com constateert een flinke afname van het aantal afgesloten stroomcontracten waarbij biomassa onderdeel van de herkomst uitmaakt. Dat vertelt oprichter en eigenaar Ben Woldring.

Telegraaf – Veel wakkere vragen tijdens energiespreekuur  

„Er zitten veel wakkere vragen tussen”, zegt Ben Woldring over de ruim 200 vragen van Telegraaflezers die deze week zijn binnengekomen bij ons energiespreekuur. De directeur van vergelijkingssite Gaslicht.com en zijn collega’s Sanne, Rita, Sinie, Marlies en Eva krijgen per email soms pittige vragen voorgeschoteld.

Telegraaf – Stel uw vraag over de energierekening  

Zelden was het gat tussen de duurste en goedkoopste tarieven op de energiemarkt zo groot als nu, zo’n €400 op jaarbasis. Ondertussen stapt een recordaantal mensen in ons land over op het gebruik van zonnepanelen, en willen steeds meer consumenten af van groene elektriciteit die met biomassa is opgewekt.

Telegraaf – Let op: reken je niet rijk met zonnepanelen  

Het aantal Nederlandse huishoudens met zonnepanelen stijgt dit jaar boven de magische grens van een miljoen. Wie ook overweegt om panelen op zijn dak te plaatsen, moet zich van tevoren echter niet rijk rekenen.

Telegraaf – Fors lagere gasrekening voor consument  

De gasrekening van consumenten met een vast contract is dit jaar met honderden euro’s gedaald. Door overaanbod van gas zijn prijzen fors aan het dalen, veel Nederlanders stappen over op goedkopere aanbiedingen.

Telegraaf – Nieuwkomers azen op positie van kwetsbaar Huawei  

Smartphonemaker Huawei krijgt ook op de Nederlandse markt harde klappen als gevolg van de Amerikaanse sancties tegen het bedrijf. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Counterpoint. Concurrenten als Xiaomi en Oppo proberen nu in het gat te springen dat Huawei achterlaat.

Telegraaf – Waterstof is toekomst bij energietransitie  

Het werd lang genegeerd, maar waterstof wordt nu gezien als hét ontbrekende puzzelstuk voor de energietransitie. En dat werd tijd, vindt hoogleraar economie en energie Catrinus Jepma. „Ik heb nooit begrepen waarom er zoveel geld en aandacht uitging naar groene stroom en zo weinig naar groene moleculen.”

Telegraaf – Ondernemen in tijden van corona  

Ondernemend Nederland is overvallen door de coronacrisis. Ondernemers Heleen Dura-Van Oord, Kees Koolen, Willem van der Leegte en Ben Woldring aan het woord over hoe zij hun bedrijf door de crisis loodsen.

AD.nl – Lagere energienota dankzij coronavirus  

De uitbraak van het coronavirus heeft een gunstig bijeffect voor de energienota. Wereldwijd zijn de energieprijzen de afgelopen twee maanden gekelderd, zien prijsvergelijkers zoals Gaslicht.com.

DVHN – Met deze 7 tips kun je energie besparen (en behoorlijk wat geld verdienen)  

Voor veel huishoudens kan een hoge energierekening een aanslag op de portemonnee zijn. Maar dat hoeft niet. Met deze tips bespaar je op de stroom- en stookkosten.

Nu.nl – Gaslicht.com: Meer huishoudens wisselden in 2019 van energieleverancier  

Meer Nederlandse huishoudens stapten in 2019 over op een andere energieleverancier en kozen daarbij in het grootste deel van de gevallen voor groene energie, blijkt donderdag uit een analyse van vergelijkingssite Gaslicht.com.

DVHN – De lonen gaan dit jaar omhoog, maar houd jij wel meer geld over?  

In 2020 krijgen we netto meer salaris, gaat de energierekening omlaag en kunnen we goedkoop fietsen. Wie zich met de auto wil (blijven) verplaatsen moet wel steeds dieper in de buidel tasten. Ook wonen en verzekeren worden duurder.

Telegraaf.nl – Thuisbatterij krachtig, handig maar duur  

Amerikanen zijn er gek op: thuisbatterijen, symbool van onafhankelijkheid. De grote batterijen aangesloten op zonnepanelen bieden altijd stroom als het elektriciteitsnet uitvalt. De marketing draait op volle toeren, de verkopen groeien wereldwijd. Maar wat heb je er als Nederlander aan?

BNR – Zie je wel  
FNV B Magazine  
Tauw (Ben`s ranking)  

© 1998 - 2025 Bencom Group BV