Ben jij een passieve of actieve sportieve vakantieganger? Tot welk type je ook behoort, deze sportzomer kom je volop aan je trekken. Denk aan EK Atletiek, de Tour de France of de Olympische Spelen in Rio.
Hoe beleven we dat? De een stuurt prachtige plaatjes of flitsende video’s de wereld over, de ander volgt spannende wedstrijden via de smartphone.
Quanta costa, vraagt de zuinige Nederlander, door schade en schande wijs geworden met dank aan gigantisch hoge telecomfacturen als onaangename verrassing na een buitenlandse vakantie.
Wel, dankzij onze Neelie Kroes hoef je daar niet meer bang voor te zijn. Althans, als je vakantiebestemming een EU-land is. Ga je naar een land buiten Europa dan is het nog steeds oppassen geblazen. Met deze 5 tips hoeft je vakantie echter geen ‘holy shit’ te worden.
Tip 1: check de buitenlandtarieven op Bellen.com
Sinds 30 april 2016 geldt in de hele EU het “Eurotarief” voor roaming, het maximumtarief voor mobiele diensten dat de buitensporig hoge kosten moet indammen. Daardoor betaal je in de EU nog minder dan vorig jaar. Ondanks de maximumtarieven is er wel veel verschil tussen de providers. Voer voor vertrek je vakantiebestemming daarom even in op Bellen vanuit het buitenland en je ziet welk tarief jouw provider vraagt voor bellen, gebeld worden, sms’en en mobiel internetten.
Bron: Consuwijzer
Tip 2: gebruik buitenlandbundels
Een groeiend aantal providers biedt voordeelbundels voor in het buitenland. Op Bellen.com vind je een speciale pagina met de actuele buitenlandbundels EU per provider. Probeer vooraf zo goed mogelijk in te schatten hoeveel belminuten en MB’s je nodig denkt te hebben. Als je je voordeelbundel niet opmaakt, heb je misschien helemaal geen voordeel!
Biedt je provider geen voordeelbundels of vind je ze te duur, dan zou je een prepaidkaartje van KPN of Tele2 kunnen overwegen. Bij Tele2 heb je al 1000 MB voor 10 euro, bij KPN betaal je 15 euro voor 1000 MB of sms of belminuten. Beide bundels zijn een maand geldig.
Tip 3: gebruik geen gratis onbeveiligde wifi
Wees op je hoede bij onbeveiligde wifi, want cybercriminelen proberen steeds vaker argeloze toeristen te voorzien van gratis mobiel internet. Op die manier kunnen ze makkelijk inloggevens van je bankrekeningnummers en creditcardgegevens stelen. Maak daarom alleen gebruik van goed beveiligde wifi-netwerken of gebruik gewoon je mobiele internetverbinding. Ook zou je een mifi apparaat kunnen kopen. Ideaal als je met meerdere mensen en/of apparaten in het buitenland bent. Weten hoe dat werkt?
Tip 4: buitenlands prepaidkaartje biedt nauwelijks voordeel
Veel mensen denken dat een buitenlands prepaidkaartje dé oplossing is om goedkoper te kunnen internetten. Dat was zo, maar is met de nieuwe regels vaak geen oplossing meer. Het voordeel van een lokale simkaart ten opzichte van een voordelige buitenlandbundel is vrijwel nihil. Bovendien kun je zo’n simkaart bijna nooit gebruiken in een smartphone die als hotspot staat ingesteld, zoals dat in ons land wel mag vanwege de netneutraliteitswetgeving. Bijkomend voordeel van een Nederlandse simkaart is dat je bijna van alle netwerken in dat land gebruik kunt maken. Met een lokale simkaart is dat lang niet altijd het geval
Tip 5: naar Turkije, ander niet-EU land of Rio? Opgelet!
Ga je deze zomer naar de Olympische Spelen in Rio, vier je vakantie in Turkije of een ander niet-EU land? Wees dan op je hoede, in deze landen betaal je wél de hoofdprijs! Zo kost een uurtje muziek luisteren in Turkije maar liefst 1750 euro als je klant bent bij Ziggo (10 euro per MB) en ruim 400 euro bij KPN (2,50 per MB). Vodafone klanten zijn veel goedkoper uit omdat deze provider daar dezelfde tarieven rekent als in een EU land. Een Vodafone prepaidkaartje aanschaffen is dan ook een goede optie als je bij een andere provider klant bent. Betaal je maar 16 cent per MB.
Een uurtje via je smartphone naar de Spelen kijken in Rio is helemaal af te raden, omdat je dat ongeveer 1000 MB aan dataverkeer kost (tenzij je tot de gelukkigen behoort die van Samson een Galaxy S7 Edge Olympische Spelen editie krijgen). Kijk maar eens op onze Vakantiebellen vergelijker wat jouw provider daarvoor vraagt! Van 2 euro tot 15 euro per MB. Foetsjie vakantiegeld!
Kun je heel veel leukere dingen voor doen. Wat denk je van een potje beachvolleybal of een paar weken je smartphone detoxen?
Boefproof
Als je dan besloten hebt je smartphone zo weinig mogelijk te gebruiken, voorkom dan dat een zakkenroller dat gaat doen. Hoe?
Beveilig je smartphone altijd met een pincode voor de simkaart en stel een wachtwoord of vingerdrukbeveiliging in. Hiermee is het in ieder geval vrijwel onmogelijk om bij je persoonlijke gegevens te komen of je telefoon te misbruiken om te bellen of te internetten.
Een fijne sportzomer en ontspannende vakantie zonder smartphone-stress gewenst!
11 juli 2016.
Categorieën: Telecom.
Jeanet Woldring